Kolaps zdravstva?
541

Ljekari u cijeloj Federaciji BiH stupaju u generalni štrajk 6. novembra

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Savez Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupa u generalni štrajk od 6. novembra.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, procedura za organizovanje generalnog štrajka kreće od ponedjeljka, 23. oktobra, kada će pripremiti sve dokumente i poslati ih Federalnom ministarstvu zdravstva, kao i najavu štrajka u pisanoj formi.

Također, potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog vijeća i sve ostalo što je predviđeno zakonom.

"Imamo jasno definisane naše zahtjeve. Tražimo samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora do čega nije došlo. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se narušava na način da doktori medicine, najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Građani moraju znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ni za 20 godina koliko je potrebno da se obuči jedan specijalista i preuzme svoj kabinet", rekao je Rifat Rijad Zaid, zamjenik predsjednika ovog sindikata.

Ljekari traže satnicu 2,35, sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2.

Kako je rekao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa ZDK Haris Husremović, ljekari opće prakse u ZDK imaju koeficijent 3,3, specijalisti 4,2, suspecijalisti 4,4.

"Nismo optimisti da će u ovih 10 dana biti postignut neki dogovor. Možda neki kantoni potpišu kolektivni ugovor, ali u štrajk se ide. Najbliži potpisivanju su KS i ZDK, ali ništa se još nije promijenilo", rekao je Zaid.

Predsjednik sarajevskog sindikata Izet Hočko kazao je da su vodili pregovore i da su naišli na pozitivne reakcije, te se nadaju da će ubrzo potpisati kolektivni ugovor jer su dali minimalne zahtjeve.

"Nadam se da će KS biti samo u štrajku solidarnosti", rekao je Hočko.

Niko od pacijenata kojem treba hitna zdravstvena usluga neće biti oštećen niti vraćen. Štrajk će se provoditi u svih 10 kantona FBiH.

"Situacija će se jako zakomplikovati kada doktori obustave rad. Liste čekanja će postati beskonačne, a ionako su ogromne. Samo hitni slučajevi kojima prijeti invaliditet će biti primljeni odmah, svi ostali će čekati. Molimo vas da nas razumijete i podržite. Spustili smo se s našim zahtjevima skroz, dalje ne može. Dalje je samo odlazak", kazao je Zaid.

Ljekari su poručili kako su čekali godinu dana na potpisivanje kolektivnog ugovora, te upozoravali na mogući štrajk ali su čekali s nadom da će se nešto riješiti. S obzirom da do toga nije došlo, primorani su na ovako radikalnu akciju.