|

Ljekari s KCUS-a pismom obrazlažu zašto se niko nije javio da liječi oboljelu djevojčicu

Ljekari s KCUS-a pismom obrazlažu zašto se niko nije javio da liječi oboljelu djevojčicu
304
Klix.ba
18.11.2019. u 12:52
206
komentara
304

dijeljenja
Ljekari s KCUS-a pismom obrazlažu zašto se niko nije javio da liječi oboljelu djevojčicu Foto: Klix.ba
Deset ljekara Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasilo se otvorenim pismom koje je poslato i direktorici te ustanove Sebiji Izetbegović, o slučaju liječenja djevojčice čiji je otac, u pokušaju da pronađe lijek za dijete, prijetio i ljekaru.
Cijeli slučaj je u centru pažnje domaće javnosti, jer se osim prijetnji ljekaru otvorilo i novo pitanje, a to je nastavak liječenja djevojčice. Naime, direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović upućene su brojne kritike zbog njene izjave o tome kako niko od ljekara nije izrazio želju da liječi djevojčicu nakon postupka njenog oca, tj. prijetnji ljekaru zbog nedostatka lijekova.

Ipak, ljekari s Pedijatrijske klinike otvorenim pismom javnosti obrazlažu svoju verziju i hronologiju događaja.

"Povodom niza neistinitih informacija o djevojčici S. N., koje su plasirane u medijima, smatramo svojom ljudskom i profesionalnom odgovornošću da obavijestimo javnost. Djevojčica je prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS samo dva dana, u periodu od 1.10. do 3.10.2019.godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre", navodi se u pismu.

Sa KCUS-a ističu da se biopsija jetre kod djece uspješno obavlja u toj ustanovi od 2006. godine i do sada je realizirano više od 50 biopsija jetre kod djece, bez komplikacija.

"Predloženu biopsiju roditelji djevojčice su agresivno odbili te su samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu - Turska. U navedenoj bolnici je realizirana biopsija jetre, gdje je postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, cirozu jetre koji su 'moguće udruženi s tuberkulozom jetre'. Tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena, što smo konstatovali na osnovu priložene medicinske dokumentacije iz Turske. Napominjemo da je samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden s turskog na bosanski jezik i sudski ovjeren s datumima 8. i 9. novembar 2019. godine. Usprkos tome, ljekari u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije koja je u Turskoj i započeta. Metabolizam tuberkulostatika se odvija preko jetre. Smatramo da nije etički, niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru s dijagnozama autoimunog hepatitisa s elementima ciroze jetre. Ni u jednom centru u svijetu terapija se ne provodi bez prethodne provjere i potvrde dijagnoze. Napominjemo da roditelji nisu dostavili preparat biopsije jetre, kako bi se dodatno konsultirao patolog KCUS-a. Sam opis patohistološkog preparata biopsije jetre govori u smislu širokog spektra bolesti jetre, među kojima je i TBC", tvrde ljekari sa KCUS-a.

Priznaju pak da je istina da na KCUS-u nije bilo tolike količine tako jakih tuberkulostatika, ali naglašavaju da njih nabavlja FZZO, a ne KCUS.

"KCUS nema zakonom popisano pravo da nabavi tuberkulostatike, kao ni citostatike, što su potvrdili iz FZZO-a (potpisala direktorica Vlatka Martinović).
Ali, i da smo imali te lijekove, smatramo da ih ne bismo trebali aplicirati prije sigurne dijagnoze! Uvidom u historiju bolesti djeteta, zaključili smo da je porodična anamneza djeteta opterećena autoimunim bolestima. Kod djevojčice je postavljena sumnja na širok spektar autoimunih oboljenja, uz ranije potvrđeno autoimuno oboljenje štitne žlijezde. Nakon povratka djevojčice iz Turske održano je više multidisciplinarnih Konzilija ljekara vezano za nastavak liječenja djeteta. Stručni kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS je 11.11. 2019. godine, nakon uvida u dostupnu i prevedenu medicinsku dokumentaciju iz Turske, zaključio da je neophodna stručna revizija dijagnoza, kako bi se primijenili odgovarajući protokoli liječenja u skladu s dobijenim dijagnozama", kazali su sa KCUS-a.Dalje prepričavaju kako je 12.11. 2019. godine oko 11:00 sati u kabinetu Direktora discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, djevojčicin otac Denis Smajlović izvršio napad pod prijetnjom oružjem na prof. dr. Edu Hasanbegovića, uz prijetnje, u prisustvu doc. dr. Danke Pokrajac, DMS Alme Hadžić, tehničkog sekretara Munibe Omerović i majke djeteta Amine Smajlović.

"Istina je da se, zbog straha koji smo preživjeli, niko od pedijatara nije javio na upit prof. dr. Izetbegović 'ko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice'. Ne zbog toga što ne želimo pomoći, nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem ne možemo donositi razumne i ispravne odluke. Također, napominjemo da u KCUS-u imamo sve, od izuzetnih stručnjaka do svih materijalnih i tehničkih sredstava za brzo i uspješno dijagnosticiranje. Nikada nismo imali bolje uslove za rad. Izbor roditelja da na ovakav način postupe sa svojim djetetom dovodi ih u situaciju da nanesu veliku štetu već lošem zdravlju djeteta. Nakon prijetnje ubistvom profesoru i njegovoj cijeloj porodici, roditelji 12.11. 2019. godine odvode djevojčicu u Memorial hospital u Turskoj radi nastavka tretmana, ponovo samoinicijativno", zaključuju s KCUS-a.
Prijavi grešku


Komentari (206)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...