BiH
0

Ljekari misle da je Milošević potajno bacao lijekove

FENA
Ljekari koji su liječili bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u Haagu misle da je on potajno bacao lijekove koje su mu davali, izjavio je u nedjelju prof. Leo Bokerija, direktor Kardiohirurškog centra Bakuljev u Moskvi, u koji je Milošević želio otići na liječenje.

"Tretman koji je dobio sveo se na to da mu daju lijekove za visoki krvni pritisak i oni smatraju da ih nije uzimao", rekao je Bokerija ruskoj televizijskoj stanic NTV, što su prenijele agencije. "Proveli su testove kako bi provjerili prisustvo lijekova u njegovoj krvi jer misle da ih je krio ispod jezika", dodao je.

Bokerija je ocijenio kako je Miloševiću bilo "nemoguće pomoći u uslovima u kojima se nalazio".

Milošević je u subotu ujutro pronađen mrtav u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog suda (ICTY), a obdukcijom tijela utvrđeno je da je preminuo od srčanog udara, saopštio je u nedjelju kasno naveče Haški tribunal.

Liječnici centra Bakuljev pregledali su Miloševića u Haagu 2003. i 2005. godine, a Bokerija je sudu redovno slao kopije svojih medicinskih izveštaja, prenijeli su ruski mediji. Njegovi ruski liječnici tvrde da Milošević nije vjerovao haškim liječnicima.

Za praćenje Miloševićevog zdravstvenog stanja bio je nadležan holandski kardiolog prof. Paul van Dykman i Medicinski centar Univerziteta u Leidenu, a povremeno su angažirani i specijalisti iz Belgije, iz Univerziteta kliničke bolnice Erasme u Bruxellesu.

Haški sud je 24. februara odbacio zahtjev Miloševićeve odbrane da mu se dopusti privremeno oslobađanje iz pritvora radi odlaska na liječenje u Centar Bakuljev u Moskvi. U obrazloženju odluke je ocijenjeno kako mu je u Holandiji pružena sva medicinska njega, a liječnicima iz Moskve je ponuđeno da ga dođu liječiti u Haag.