Generalni štrajk
2

Ljekari HNK prijete odlaskom u druge kantone, obustava rada najavljena za 19. mart

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije nije do sada uspio s Vladom HNK krenuti u pregovore o zasebnom kolektivnom ugovoru te planira generalni štrajk za 19. mart.

Pregovori koje s poslodavcem od 26. februara vode ostali sindikati odvijaju se bez ljekara koji prijete i kolektivnim otkazom i odlaskom iz Hercegovine, a za naredni ponedjeljak planiraju ulične proteste.

Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je za Klix.ba kako su započele pripreme za generalni štrajk koji je planiran za 19. mart.

"Više aktivnosti sindikat ima u planu, posebno kad smo vidjeli na koji način nas se tretira. Otišli smo na početak pregovora 26. februara i insistirali na svom primarnom zahtjevu, posebnom kolektivnom ugovoru. Kad smo vidjeli da to u ovim okolnostima nije moguće, napustili smo proces, ostali sindikati pregovaraju s Vladom, ali mi tražimo minimum onoga što ljekari u ostalim dijelovima Federacije BiH već imaju", kaže Bevanda.

Ona dodaje da su poslije pisali Vladi HNK, ali da njihov dopis nije bio razmatran na posljednjoj sjednici Vlade. Nakon toga su počele pripreme za generalni štrajk, a do petka traže i hitan sastanak s premijerom Nevenkom Hercegom.

"Narednog ponedjeljka smo planirali organizirati i ulične proteste u Mostaru, a za 19. mart, kad bi trebao početi generalni štrajk, predviđena je i javna tribina na kojoj bi se govorilo o našoj poziciji u ovom kantonu. Svima mora biti jasno da u slučaju da ovaj proces ne uspije može doći do kolektivnih otkaza i odlaska 600 ljekara iz HNK", naglasila je Kristina Bevanda.

Primarni zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK je poseban kolektivni ugovor za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima. Traži se i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Podsjećamo, ljekari su 12. februara počeli generalni štrajk, da bi dan kasnije štrajk bio obustavljen nakon odluke Općinskog suda u Mostaru o zabrani štrajka, jer je procedura provedena mimo zakona.