Dogovorena saradnja
35

Ljekari bez granica otvaraju nove punktove za migrante u Krajini

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ljekari bez granica (MSF) otvorit će nove punktove na području Unsko-sanskog kantona kako bi mogli pružiti zdravstvenu uslugu što većem broju migranata koji nisu smješteni u prihvatnim centrima. Zajedno s Vladom USK pripremaju se za novi migrantski val koji se očekuje ovog proljeća.

MSF je prisutan već duži period na ovom području i pružanjem zdravstvenih usluga pomažu i migrantima, ali i u očuvanju zdravstveno-epidemiološke situacije. Ovoj mreži priključuje se i IRC, organizacija koja djeluje u 40 zemalja svijeta, koja na području USK počinje raditi u februaru.

Premijer USK Mustafa Ružnić održao je sastanak jučer s predstavnicima MSF-a i IRC-a gdje je dogovorena saradanja. Istakao je kako su Ljekari bez granica do sada pomagali i na Vučjaku i na području Velike Kladuše te kako je svaka pomoć dobrodošla.

"MSF je opremljena tako da se mogu pomjerati s mjesta na mjesto, jer ne mogu svi migranti doći na jedan punkt kako bi dobili zdravstvenu uslugu. Zajedno s Operativnim štabom razmotrit ćemo mogućnost da se otvore novi punktovi u 2020. godini", rekao je Ružnić.

Predstavnik MSF-a Francois Giddey rekao je kako je njihova mobilna klinika opremljena kao konsultacijska soba za pružanje zdravstvenih usluga i da trenutno usluge pružaju na parkingu Doma zdravlja u Velikoj Kladuši.

"To nije dovoljno za potrebe koje postoje. Trenutno se veliki broj migranata nalazi u okolini Velike Kladuše i jedna od tema razgovora je bila da se pripremimo za ono što nas očekuje na proljeće. Prijedlog je i da se aktiviramo s mobilnom klinikom u okolini Velike Kladuše, tačnije u industrijskoj zoni gdje ima veliki broj migranata koji su van centara", rekao je Giddey.

Dodao je kako MSF ide uvijek tamo gdje je najveća potreba te da će, ukoliko Vlada bude smatrala potrebnim, doći i u Bihać te druga mjesta u USK.

Predstavnik IRC-a Stefan Lehmeier kazao je kako će pružati pomoć migrantima, dijeliti odjeću te pružati informacije na njihovom maternjem jeziku.

"Pružamo i psihosocijalnu pomoć koja im je neophodna u ovom trenutku, a najviše pažnje usmjeravamo na djecu bez pratnje i problematične porodice. Neki od izvora su nam rekli da ima 1.500 migranata van kolektivnih centara, ti brojevi variraju jer stalno dolaze. Finansiramo se privatnim donacijama koje smo dobili iz Evrope i Amerike", kazao je Lehmeier.

Premijer USK kazao je kako do sada zvanično nije uspostavljena koordinacija učesnika u ovom procesu te da zbog toga žele održati hitan sastanak s Ministarstvom sigurnosti BiH kako bi dogovorili elemente saradnje, jer ne smiju ponoviti greške iz 2018. i 2019. godine.

"Mi smo uradili sve što je bila naša dužnost. Što se tiče Mirtala i Bire, pridržavamo se odluke Skupštine da se migranti moraju izmjestiti, a ti centri biti zatvoreni", zaključio je Ružnić.