Opća bolnica Sarajevo
273

Ljekar Drljević dobio i drugu licencu: Moj rad je od početka bio legalan

A. B.
Ednan Drljević (Foto: Klix.ba)
Ednan Drljević (Foto: Klix.ba)
Šef infektivne klinike u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Ednan Drljević, dobio je licencu Ljekarske komore KS za samostalan rad.

To je zapravo njegova druga licenca s obzirom na to da je prethodno imao onu iz Zeničko-dobojskog kantona gdje je i radio kao infektolog.

Naime, pojedinci su optuživali ljekara Drljevića da nema licencu za svoj rad te je on za Klix.ba pojasnio da je zapravo to suvišno pitanje jer se on ne bi mogao baviti ovim pozivom da je ne posjeduje.

"Imam dvije licence, uz ovu koju je izdala Ljekarska komora KS, imam iz Zeničko-dobojskog kantona koja još vrijedi, a koja je izdata na šest godina. Ovdje u Sarajevu su mi dali licencu na tri mjeseca, pa sam zatražio njeno produženje te su mi je s tim rokom produžili na godinu. Moj rad je zapravo od samog početka bio legalan", dodao je Drljević.

Licenca Ljekarske komore KS (Foto: Klix.ba)
Licenca Ljekarske komore KS (Foto: Klix.ba)

Kako je kazao sve vrijeme ima licencu te je dodao da je i Federalna inspekcija iste navode provjeravala.

"Kada su vršili inspekciju pokazao sam im ovu iz Zeničko-dobojskog kantona te su naveli da je i ona dovoljna jer važi za područje cijele Federacije BiH. Mislim da je zaista apsurdno raspravljati o ovoj temi i ne vidim poentu da svaki put kada mijenjam mjesto u kojem radim, moram to isto raditi i sa licencom. Zbog čega bih ja bio jedini ljekar u državi koji nema licencu", kazao je Drljević.

Drljević je član i Ljekarske komore KS, a kako nam je naglasio licenca iz ovog kantona je produžena na godinu, a ne na šest kako bi trebalo biti što također, prema njegovom mišljenju, stvara određene sumnje.

Licenca Ljekarske komore KS (Foto: Klix.ba)
Licenca Ljekarske komore KS (Foto: Klix.ba)

"Licenca se inače tokom rada produžava i sada je to urađeno sa tri mjeseca na godinu iako mi nije jasno zbog čega je skraćen taj period. Ja sam dakle ovu licencu iz KS imao već posljednjih pet do šest mjeseci već je ona prvobitno bila izdata na tri mjeseca pa sam podnio zahtjev da mi je produže. Ja sam mogao raditi i sa ovom iz Zenice licencom, ali s obzirom na to da sam u Sarajevu, želio sam postati član i Ljekarske komore što je postignuto ovom licencom", dodao je Drljević.

Dalje je naveo da nije nikakvo kazneno djelo nemati licencu iz grada u kojem trenutno ljekar radi. Osvrnuo se i na to da u situaciji kakva je pandemija ona nije ni potrebna jer je riječ o vanrednom stanju.

"Priča da nemam licencu je bila veoma niska i primitivna, pogotovo ako se uzme u obzir da sam iz Zeničko-dobojskog kantona dobio povelju za najzaslužijeg ljekara za COVID-19 kada sam prelazio u Sarajevo. Također, po Zakonu o lječništvu, kada je pandemija ni meni ni jednom ljekaru nije potrebna licenca jer je vanredna situacija, a sada dolazim u situaciju da se moje ime proziva iako imam dvije licence", poručio je Drljević.