BiH
0

Ljajić: Šanse za sporazum Srbije sa EU-om i bez Mladića u Haagu

FENA
Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je da, kako sada stvari stoje, "postoje veće šanse" da Srbija 28. januara potpiše sporazum sa Evropskom unijom nego da ga ne potpiše, čak i bez Ratka Mladića u Haškom tribunalu.

"Smatram da su Holandija i Velika Britanija prilično usamljene u insistiranju na Mladiću, ali Srbija je svjesna da je ta obaveza čeka u daljnjim evropskim integracijama. Zato Srbija neće dići ruke od Mladića", rekao je Ljajić za "Večernje novosti", prenosi Tanjug.

Ljajić, koji je i u akcionom timu za saradnju s Haagom, rekao je da je taj tim dogovorio novi način rada i funkcioniranja.

"Ne mogu da govorim o detaljima, ali radi se o nizu novih mjera i operativnih aktivnosti s namjerom da potrage za haškim optuženicima učinimo efikasnijim. Želimo da unaprijedimo rad i bolju koordinaciju sigurnosnih službi, kao i svih drugih segmenata koji učestvuju u provođenju ovih aktivnosti", rekao je on.

Upitan da li bi Srbija trebalo da ide u EU ako njene članice priznanju nezavisnost Kosova, Ljajić je rekao da Srbija mora učiniti sve što može da se to ne dogodi.

"A dok se to ne dogovori, postoji neka šansa. Ona nije velika, jer postoji veća grupa zemalja u EU-a koje podržavaju nezavisnost Kosova. Postoji, međutim, prostor da se još neka od država iz Unije pridobije da zastupa interese Srbije. Dakle, Evropi ne treba zatvarati vrata, već sve napore usmjeriti ka diplomatskoj ofanzivi", rekao je on.