BiH
0

Ljajić: Postoje operativni podaci gdje se nalazi Mladić

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je večeras da "postoje neki operativni podaci o tome gdje se nalazi haški optuženik Ratko Mladić".

Ljajić je TV "Pinku" rekao da o tome ne može javno da govori, ali da su podaci saopćeni glavnoj tužiteljici Haškog tribunala Carli del Ponte tokom njene današnje posjete Beogradu.

Prema Ljajićevim riječima, Del Ponetovoj su pružena uvjerenja da referendum za usvajanje novog ustava Srbije i izbori koji će uslijediti potom neće ometati realizaciju Akcionog plana za potpunu saradnju s Tribunalom, jer za to postoji opći politički konsenzus.

Ljajić je rekao i da hapšenje i proscesuiranje Mladićevih jataka neće utjecati na to da glavna haška tužiteljica napiše bolji izvještaj o saradnji Srbije s tim sudom, jer nisu jataci cilj, ali je tokom posljednja dva dana, koliko ona boravi u Beogradu, spominjan čitav niz imena.

"Čak i da svi optuženi budu u Haagu, bez Mladića tamo, nastavit će se pritisak na našu zemlju i tako će biti dok i on ne bude isporučen. Također, niko ne treba da se zavarava da ćemo potpisati sporazum o pridruživanju EU dok ne ispunimo tu obavezu", naglasio je Ljajić.

On je potvrdio da ne postoji više opstrukcija od strane državnih organa na Mladićevom hapšenju i lociranju i rivalitet između civilnih i vojnih službi sigurnosti.

"Bijemo bitku s vremenom, a do saznanja o njegovom (Mladićevom) kretanju dolazili smo sa šest mjeseci zakašnjenja", rekao je on.

Ljajić je dodao da se ubuduće očekuje i pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova na lokalnom nivou u vezi Mladićevog lociranja i privođenja.

U Nacionalnom dnevniku TV "Pink" gost je bio i nekadašnji ministar vanjskih poslova SRJ i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Goran Svilanović koji je podsjetio da je Mladić postao "uslov svih uslova" tokom 2002. godine i da u svjetskoj i evropskoj javnosti postoji zamor, jer se godinama nije napravio značajniji pomak.

On je rekao da je Mladić optužen za zločin u Srebrenici koji se smatra najvećim zločinom u posljednjih nekoliko ratnih godina i da je zato on prioritet u odnosu na druge optuženike.