Britanska premijerka
55

Liz Truss je u maju posjetila Bosnu i Hercegovinu: Ovo su ključne poruke koje je tada poslala

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas izabrana premijerka Velike Britanije, Liz Truss boravila je krajem maja u Bosni i Hercegovini u svojstvu ministrice vanjskih poslova i tom prilikom poslala nekoliko važnih poruka. Jedna od njih je bila da je Velika Britanija predvodnica u davanju podrške BiH.
Prilikom posjete Truss se sastala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova, a održala je i govor u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Drago mi je što sam došla da lično vidim situaciju i da budem sigurna da Britanija jeste predvodnica u davanju podrške ovoj vrlo bitnoj zemlji. Pozdravljam i stav Bisere Turković povodom stravične ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo još više na zaštiti mira i spriječimo da se zemlja vrati prema sukobu," rekla je Truss nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković

Istakla je da je historija je podsjetnik na ono šta se dešava kada se ne suprotstavlja agresiji.

"Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Evropi to nikada više ne smije dogoditi", poručila je tada Truss.

Rekla je da se vide znakovi miješanja Rusije koji su otvorena prijetnja da se vrate mračni dani i da se to mora zaustaviti.

Ovo je pitanje trenutka, biramo slobodu i demokratiju, a ne negativni utjecaj i korupciju. Danas je Velika Britanija zemlja koja najavljuje novi investicioni paket za Zapadni Balkan u energiju, infrastrukturu kao alternativu investicijama koje dovode do negativnih utjecaja", rekla je Truss i naglasila 100 milijardi dolara investicija koje Velika Britanija planira uložiti u zapadni Balkan.

"Kao što je rekla Turković, želimo kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji vidimo u BiH. Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje evropske sigurnosti u cjelini. Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju," kazala je Turković o NATO perspektivi Bosne i Hercegovine.

Truss je tom prilikom komentarisala i člana Predsjedništva Milorada Dodika kojem je Velika Britanija izrekla sankcije.

"Mi smo Dodiku izrekli sankcije kao i drugima koji rade na destabilizaciji. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, demokratiji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje da potkopaju napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost. Ono što vidimo da se dešava u Rusiji jeste posustajanje ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne sada nisu, povlače se investicije iz slobodnog svijeta. Uvijek smo jasno to govorili, sankcijama treba vremena. Neophodno je istrajati u presjecanju dostave plina iz Rusije za Evropu jer se onda ne može finansirati vojna mašina Rusije", naglasila je Truss

Sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić posjetila je spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva i položila cvijeće

U govoru u domu Oružanih snaga, Truss je naglasila da je BiH pouzdan partner u regionu koji je ukazivao na nezakonito ponašanje Rusije.

"Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva," naglasila je Truss.