BiH
0

Livno: Uskoro projekt anonimnog testiranja na AIDS

FENA
Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (UNDP) uskoro će u Livnu biti pokrenut projekt anonimnog testiranja na AIDS.

Županijski zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije provodit će ovaj projekt anonimnog, dobrovoljnog i besplatnog testiranja osoba na AIDS, istaknula je ravnateljica ovog zavoda dr. Diana Mamić.

Livno je samo jedna, od ukupno 20 općina, u kojima će se provoditi ovaj projekt, izjavila je Mamićeva. "Iako u našoj zemlji kad je u pitanju AIDS situacija nije teška kao u drugim zemljama Europske zajednice, stručnjaci koji su godinama pratili ovu bolest mišljenja su da AIDS-a ima puno više nego što je službeno registrirano, pa je to i razlog pokretanja ovog testiranja", kazala je doktorica Mamić.

Ako bi sve teklo po planu, ovaj bi projekt u Livnu mogao krenuti za dva mjeseca.

"Nedavno je na području Hercegbosanske županije jedna osba umrla od AIDS-a. Nažalost, o toj osobi imamo vrlo malo podataka jer je umrla samo 24 sata nakon uspostave dijagnoze. Ovaj je slučaj dokaz da AIDS nije nešto što se događa tamo negdje u svijetu, daleko od nas", istaknula je doktorica Mamić.