{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Livno: Snijeg "zarobio" tehničare na Tušnici

S
SRNA
15.2.2012. u 10:58
0
4
Livno: Snijeg "zarobio" tehničare na Tušnici
0
Livno: Snijeg "zarobio" tehničare na Tušnici
Snježno nevrijeme i neprohodni planinski putevi već 17 dana "odsjekli" su od svijeta dvojicu tehničara, koji rade na održavanju uređaja - odašiljača na planini Tušnica, na nadmorskoj visini od 1.697 metara u livanjskoj opštini.
Stipo Kelava, jedan od tehničara, javio se jutros u program Radio-Livna i rekao da posada koja održava sistem odašiljača za signal BHT1 i FTV, BH radija, Radija Federacije BiH i telekom operatera BH mobile na Tušnici nije u mogućnosti da izvrši smjenu zbog velikog snijega i smetova koji su zatrpali put do odašiljača.

Kelava je rekao da objekti na Tušnici već sedam dana nemaju električnu energiju, pa za napajanje uređaja i odašiljača strujom koriste dva agregata koji troše oko 200 litara goriva dnevno, a pri kraju su im i zalihe hrane, koje su predviđene samo za sedam dana, jer se smjena posade vrši sedmično.

Prema njegovim riječima, on i njegov kolega već nekoliko dana očekuju evakuaciju helikopterom Oružanih snaga BiH.

Kelava je potvrdio da na Tušnici stalno puše jak vjetar, koji je slomio i metalni stub visok 86 metara za ispitivanje energije vjetra, te da je temperatura oko objekata i odašiljača ekstremno niska, čak do 30 stepeni ispod nule, a zbog uspona i velikog snijega dolazak vozilom je nemoguć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: