Zaštita konačno stiže
0

Livno: Ko će brinuti o "ničijim" konjima?

Sarajevo-x.com
Visoravnima iznad Livna galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Evropi. Konji, koji su potomci pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima, postali su turistička atrakcija livanjskog kraja. općina Livno konačno se pobrinuti za njihovu zaštitu.

Međutim, konji u potrazi za solju, tokom zime silaze na frekventnu saobraćajnicu magistralnog puta Livno - Kupres gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve, pa su mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u nekoliko navrata od općinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima.

Fikret Sitnić, savjetnik načelnika Općine Livno, kazao je da je javna rasprava o nacrtu Odluke o zaštiti "ničijih" konja već provedena, te da će Općina zaključiti ugovor s jednim od udruženja koji će voditi brigu o divljim konjima koji se nalaze na visoravnima iznad Livna.

"Potpisivanje ugovora s udruženjem koji će preuzeti brigu o konjima očekuje se sredinom decembra ove godine, a udruženje, koje će plaćati Općina bi trebalo voditi brigu o konjima od lovokradica, da se konji ne ubijaju, da imaju dovoljno hrane...“, kazao je Sitnić, dodavši da prema nekim procjenama na visoravnima iznad Livna se nalazi između 250 i 300 divljih konja.