BiH
0

Livanjsko polje područje od međunarodnog značaja za ptice

FENA
Livanjsko polje
Livanjsko polje
Aplikacija za uvrštavanje Livanjskog polja na listu IBA (Important Bird Areas) prihvaćena je, objavio je evropski manager znanstvenih podataka Ian Burfield.

Uvrštavanjem na IBA listu (područje od izuzetnog značaja za ptice), uz RAMSAR status (močvarno područje od međunarodnog značaja), Livanjsko polje je još jednom međunarodno verifikovano kao izuzetno značajno područje za očuvanje biodiverziteta u Bosni i Hercegovini.

Kako je iz Ornitološkog društva "Naše ptice" saopćeno, zvanična objava ovih podataka na stranici organizacije BirdLife International se očekuje u narednim sedmicama.

Ornitološko društvo "Naše ptice" će zvanično pokrenuti inicijativu za proglašenje Livanjskog polja zaštićenim područjem u BiH, kada će uslijedi potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa lokalnim organizacijama i institucijama, a incijativa će biti poslana Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

IBA područja proglašava BirdLife International, nakon što područje ispuni utvrđene kriterije. Identifikacija ovih područja predstavlja jedan od važnih koraka prilikom izrade strateških dokumenata kao što je NATURA 2000 s obzirom na to da u većini zemalja IBA područja automatski bivaju uvrštena i u NATURA 2000 mrežu.