Sarajevo
106

Liturgijom u Sabornoj crkvi počelo obilježavanje Božića, blagdana ljubavi i oprosta

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena sveta božićna liturgija, kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti, koji poštuju julijanski kalendar, dočekali ovaj hrišćanski blagdan.

Danas je Božić, dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista - najradosniji praznik u hrišćanstvu. U našem narodu za ovaj praznik vezuju se najljepši vjerski običaji i obredi koji su se održavali do danas.

Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom pravoslavnog Božića, služio je danas u Sabornom hramu u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U poslanici patrijarha Porfirija, koju je pročitao protojerej stavrofor prof. dr. Vladimir Stupar, istaknuto je da je tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju Prevečnoga koji se rodio kao detence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povredimo.

Prvi dan Božića je 7. januar. Na božićno jutro, pred zoru, zvone sva zvona na pravoslavnim crkvama, pucaju puške i pištolji i najavljuje se dolazak Božića.

Proslava Hristovog rođenja počinje jutarnjom božićnom liturgijom koja se služi u svim crkvama. Nakon službe u crkvi prima se nafora (osvećeni kruh) i to je prvo što se uzima na ovaj praznik.

Jedan od najvažnijih običaja je da se umesto uobičajenog pozdrava na ovaj dan, ljudi pozdravljaju sa "Hrstos se rodi" i opraštaju sa "Vaistinu se rodi".

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.