Helsinški komitet
0

"Liste za lijek "Herceptin" moraju biti ukinute"

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH smatra neprihvatljivom činjenicu da u Federaciji BiH (FBiH) još postoje liste čekanja za lijek "Herceptin", a koji se upotrebljava za liječenje oboljelih od tumora dojke.

Ovo stanje je, smatraju u Komitetu, neprihvatljivo sa stanovišta ljudskih prava, te su od nadležnih, a prije svih Vlade FBiH i federalnog Ministarstva zdravstva zatražili da odmah poduzmu neophodne mjere kako bi "ove sramne liste bile ukinute i kako bi se svakoj pacijentici pružila odgovarajuća pomoć i terapija".

Komitet podsjeća da je lijek u Republici Srpskoj, ali i u susjednim državama, dostupan svim oboljelim ženama "bez diskriminacije i ostvarivanja prava na život putem liste čekanja".

-Član 3. Opšte deklaracije o ljudskim pravima jasno kaže da "svako ima pravo na život, slobodu i ličnu sigurnost", a za ispunjenje tog prava odgovorna je država. Ona se mora pobrinuti i osigurati uvjete za očuvanje života građana i građanki. Zato i ovim putem tražimo od nadležnih da bez odgađanja ispune svoju obavezu i omoguće svim našim sugrađankama uvjete za ostvarivanje prava na život, saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.