Bugojno
0

Lišen slobode Osmić Alija, osumnjičen za ratni zločin

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH jutros je na području Bugojna lišen slobode Osmić Alija (1967.), osumnjičen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, rano jutros na području Bugojna lišili su slobode osumnjičenog Osmić Aliju, rođenog 24.09.1967. godine u Bugojnu.

Osmić Alija je pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je tokom 1993. godine u Bugojnu počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat tužiocu Tužilaštva BiH radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će tužilac donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Nakon lišenja slobode, a po naredbi Suda BiH, istražilac Tužilaštva BiH i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, izvršili su pretres kuće osumnjičenog Osmić Alije u Bugojnu, te više prostora za koje postoji osnovana sumnja da će se u njima pronaći dokazi bitni za krivični postupak.

Među tim prostorima su i prostorije Policijske uprave Jajce, koje koristi jedna od osoba čija je kuća predmet pretresa, kao i prostorije Policijske stanice Donji Vakuf, kao i prostori na još nekoliko lokacija.