BiH
16

Lipovača u pritvoru, USK u kolapsu: Ko će potpisivati isplate iz budžeta?

Piše: E. G.
Azemina Helić
Azemina Helić
Nakon što je Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, završio u pritvoru, nastali su brojni problemi kada je u pitanju finansiranje kantona, odnosno isplate plaća i drugih obaveza budžetskim korisnicima.

Bez premijerovog potpisa nema isplata, tvrde u Vladi USK. Ranije, a i na dan Lipovačinog hapšenja, u Bihaću su održani protesti pojedinih koji plaće primaju iz budžeta, kao što su radnici u obrazovanju. Ukoliko dođe do zastoja u isplatama, a već jeste, slijede novi protesti i štrajkovi.

"Nijedna isplata budžetskim korisnicima ne može biti izvršena bez premijerovog potpisa. To precizno stoji u Zakonu o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2014. godinu", ustrajna je u tvrdnjama ministrica finasija Azemina Helić, također Lipovačina stranačka kolegica iz SDP-a.

Helić se već obratila bankama s kojima Vlada posluje, kako bi omogućile da samo ona potpisuje isplate plaća, bez premijerovog potpisa. Međutim, čak i ako banke to dozvole, ministrica tvrdi da bi opet prekršila Zakon. Od Skupštine USK je zatraženo da donese odluku o supotpisniku, odnosno ovlasti nekoga da potpisuje umjesto premijera.

"Ono što se zlonamjerno provlači u javnosti, kako bi se digao gnjev građana na ovu Vladu i mene, je dio koji se tiče odluke Vlade, da mene kao ministricu finansija, a ne premijera, može zamijeniti sekretar Ureda za zajedničke poslove i to samo u periodu mog godišnjeg odmora”, objašnjava ministrica u izjavi za Klix.ba.

Dakle, prema njenim riječima, ova odluka je vrijedila samo u vrijeme godišnjeg odmora ministrice.

Međutim, neki budžetski korisnici su ipak dobili plaće.

"U dogovoru sa sindikatom, kada im je bilo ponuđeno nekoliko prijedloga o načinu isplata primanja, oni su se odlučili za ovaj način i redoslijed isplata i tog dogovora se ova Vlada pridržava. Ova će Vlada u saradnji sa Skupštinom USK, kojoj smo se odmah obratili prijedlogom kako prevazići ovu situaciju, učiniti sve što može da tokom nastupajuće sedmice pronađe najbolje zakonom dozvoljeno rješenje za ovu situaciju. A ja lično neću ništa potpisati što je protuzakonito", kazala je Helić.

Skupština USK trebala bi sutra održati sjednicu na kojoj će, između ostalog, biti riječi i o ovome. Očekuje se da će se iznaći konačno rješenje kako bi se isplate iz budžeta mogle obavljati nesmetano, iako je premijer u pritvoru i ne može ništa potpisivati kao službena osoba.