BiH
10

Lipovača: Ova vlada će stati iza svih građana koji su ostali bez krova nad glavom

FENA
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača danas je održao kolegij načelnika tamošnjih općina, koji su ujedno i komandanti općinskih štabova civilne zaštite.

Razgovaralo se o stanju nakon poplava i preciziranju aktivnosti na sanaciji nastalih šteta, te projektu rekonstrukcije Kantonalne bolnice u Bihaću. Bila je to prilika da se sumira dosad urađeno, te istaknu uočene slabosti u sistemu funkcioniranja za vrijeme poplava.

"Mi ćemo kao Vlada Kantona i Kantonalna civilna zaštita konkretno financijski pomoći općine i građane tih općina u prevazilaženju problema koji su bili, ali i onih još važnijih koji nas čekaju", istakao je Lipovača.

Prva faza - spašavanje života je uspješno prebrođena. Trenutno se radi na čišćenju terena, sprečavanju epidemija i širenja zaraznih bolesti, koje nastupaju kada se voda povuče iz poplavljenih područja. Načelnici općina Ključ i Sanski Most, koje su u USK-u pretrpjele najveće štete od poplava, kazali su da stanovnici imaju dovoljno hrane i naglasili da su im sad najpotrebnija sredstva za dezinfekciju i deratizaciju. Nakon toga uslijediće procjena šteta da bi se moglo preći u fazu rekonstrukcije.

"Ova vlada će stati iza svih građana, koji su ostali bez krova nad glavom", poručio je premijer Lipovača.

Direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić prisutne je informirao o do sada provedenim aktivnostima na sanaciji te zdravstvene ustanove, koja je stradala u požaru, kao i onome što se radi i planira raditi u narednom periodu. Uporedo s rekonstrukcijom postojeće, kako je rečeno, radiće se na izgradnji nove zgrade i provođenju projekta energetske efikasnosti u Bolnici, koji financira vlada Češke. Tendersku dokumentaciju za ove projekte provodi UNDP, koji je na sastanku ponudio pomoć i za poplavama ugrožena područja USK-a.