|

Lipovača izveden iz Vlade i vraćen kući, uhapšen i drugi osumnjičeni

Lipovača izveden iz Vlade i vraćen kući, uhapšen i drugi osumnjičeni
17
Piše: E. G.
17.12.2014. u 12:46
69
komentara
17

dijeljenja
Lipovača izveden iz Vlade i vraćen kući, uhapšen i drugi osumnjičeni Hamdija Lipovača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je jutros oko 10 sati uhapšen u porodičnoj kući u Bihaću, premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je nešto prije 12 sati doveden u Kantonalno tužilaštvo Bihać, po čijem nalogu je i uhapšen. Nakon toga je u vozilu FUP-a ponovo odveden u porodičnu kuću, gdje je u toku pretres.
Nakon hapšenja Lipovaču su pripadnici Federalne uprave policije odvezli u zgradu Vlade, odakle je, kako nezvanično saznajemo, izuzeta i određena dokumentacija, te navodno i određena količina računarske opreme.

U Tužilaštvu još uvijek nisu izašli sa zvaničnom informacijom zbog čega je Lipovača tačno uhapšen, ali mu se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i protivpravno stjecanje imovinske koristi.

Krivična djela koja mu se stavljaju na teret iz vremena su kada je Lipovača bio načelnik Općine Bihać. Radi se, nezvanično, o nezakonitom trošenju budžetskih sredstava prilikom rekonstrukcije Sportskog centra STENS. Tokom dana je uhapšen i vlasnik građevinske firme koja je izvodila radove na sportskom terenu STENS Alen Gluhalić. On se nalazi trenutno u prostorijama FUP-a u Bihaću.

Vještačenje ovih terena s ciljem provjere utroška budžetskih sredstava je provođeno više puta. Lipovača je kao načelnik prikazao navodno znatno veći utrošak budžetskog novca prilikom rekonstrukcije ovog terena nego je zaista utrošeno.

Ugovor koji je vrijedan više od milion maraka u ovom slučaju sklopljen je navodno suprotno zakonskim procedurama, odnosno Zakonu o javnim nabavkama.

Ovo nije jedini slučaj u kojem se Lipovača sumnjiči. javnosti je iz brojnih medijskih izvještaja poznato da se Lipovača tereti i u nekim drugim aferama te da se njegova imovina, o čemu se često javno govorilo, od vremena kada je postao načelnih višestruko uvećala.
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...