BiH
69

Limeni orkestar iz Bad Ischla Sarajlijama priredio polusatni koncert

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva i austrijskog grada Bad Ischl Ivo Komšić i Hannes Heide potpisali su danas u zgradi Vijećnice sporazum o suradnji između dva grada čime će biti ojačano prijateljstvo i unaprijeđena suradnja u raznim oblastima.

Gradonačelnik Sarajeva Komšić podsjetio je da ta dva grada povezuje povijest, a suradnja gradonačelnika počela je prije dvije godine prigodnim manifestacijama - otvaranjem obnovljene Vijećnice i gostovanjem Bečke filharmonije.

Komšić je naglasio da Sarajevo ima suradnju s mnogim gradovima, ali da je ovaj prvi sporazum o suradnji potpisan u obnovljenoj zgradi "Vijećnice".

Gradonačelnik Bad Ischla naglasio je da je važno prisjećati se zajedničke povijesti koja povezuje dva grada, a u kontekstu Sporazuma o suradnji koji je danas potpisan istaknuo je važnost uključivanja građana da bi bila što kvalitetnija kulturna, sportska i politička suradnja Sarajeva i Bad Ischla.

U delegaciji grada Bad Ischla su i članovi tamošnjeg Limenog orkestra koji su nastupili u auli Vijećnice, potom prošetali gradom do Katedrale gdje su za građane upriličili polusatni koncert. Oni će sutra sudjelovati i u obilježavanju Dana općine Novo Sarajevo.

Potpisivanju Sporazuma o suradnji Sarajeva i Bad Ischla prisustvovao je i austrijski ambasador Martin Pammer, a u umjetničkom dijelu programa sudjelovao je Kvartet harmonika sarajevske Srednje muzičke škole.

U Sarajevu se 28. juna 1914. godine dogodio atentat na austrougarskog prestolonasljednika, a mjesec dana kasnije u Bad Ischlu potpisan je manifest pod nazivom "Mom narodu" kojim je najavljen početak Prvog svjetskog rata.