BiH
56

Lilanje u Doknju: Katolici danas obilježavaju Svetog Iliju, zaštitnika od vatre i groma

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabu/Klix.ba)
Proteklu noć u Doknju kod Tuzle održana je tradicionalna manifestacija lilanja, koja se organizuje u povodu katoličkog blagdana Svetog Ilije, zaštitnika od vatre i groma.

Predsjednik KUD "Sveti Ilija" iz Doknja Leon Milošić naglašava kako je na tradicionalnu manifestaciju pristigao veliki broj građana iz dijaspore koji na ovaj način održavaju vezu sa zavičajem i prisjećaju se mladalačkih dana.

"Nekada se lilanje organizovalo u zaseocima u kojim je bilo mnogo djece. Međutim, godinama su mještani odlazili u gradove tako da je lilanju prijetilo gašenje. Prije 15 godina dogovorili smo se da na jednom mjestu organizujemo lilanje, u Doknju, i od tada do danas prezadovoljni smo prisustvom mještana", kaže Leon Milošić.

Pripreme za lilanje traju nekoliko mjeseci. Najvažnije je pronaći divlju trešnju, oguliti njenu koru i osušiti. Tako pripremljena kora divlje trešnje vezuje se za drveni štap i u večernjim satima počinje lilanje u kojem učestvuju djeca do 15 godina.

"Kada se zapali vatra djeca govore različite slogane. Recimo: „Gori lila uoči Ilina, baba daj mi sira...“. Sveti Ilija je zaštitnik Doknja, naše Kulturno-imjetničko društvo nosi njegovo ime, a i crkva", kaže Leon Milošić.

Obilježavanje Svetog Ilije u Doknju je počelo u subotu u podne fudbalskim turnirom, a do lilanja takmičilo se u natezanju konopca, trci u vrećama, skoku u dalj iz mjesta...

"Sveti Ilija je zaštitnik od vatre i groma, a upravo ovaj period karakterističan je za takve vremenske nepogode. Od našeg zaštitnika tražimo da nam pomogne i zaštiti nas od oluja, gromova i vatre i time doprinese uspješnoj sjetvi", govori Leon Milošić.

U Doknju je upriličena i izložba starih alata, oruđa, lovnih trofeja i tradicionalnih jela, a položeno je i cvijeće na spomen obilježje pripadnicima Armije RBiH i HVO-a koji su živote položili u agresiji na BiH 1992.-1995.

Ovogodišnje lilanje do kraja života pamtit će Mario Grabovičkić koji je tokom tradicionalne manifestacije zaprosio djevojku Moniku Pejić, koja je prihvatila prosidbu i uskoro će njih dvoje osnovati bračnu zajednicu.