BiH
0

Lijekovi veliki problem za oboljele od multiple skleroze

FENA
Savez udruženja oboljelih od multiple sklezore (MS) BiH založio se danas za to da pacijenti oboljeli od tog teškog neurološkog oboljenja imaju ista prava na vertikalni program Federalnog fonda solidarnosti kao i ostali, bez obzira na cijenu terapije jer im je to neophodno i čini im život kvalitetnijim.

Na pres-konferenciji upriličenoj u povodu obilježavanja Svjetskog dana MS-a ukazano je na činjenicu da u posljednje vrijeme od te bolesti najviše obolijevaju mladi ljudi, te da je upravo zbog toga važno omogućiti im tu kvalitetnu terapiju koja usporava pogoršanje bolesti kod oboljelih i prudužava njihov radni vijek.

Profesorica dr. Azra Alajbegović s Neurološke klinike KCUS-a smatra da su trenutno ti pacijenti, u odnosu na druge pacijente koji su obuhvaćeni vertikalnim programom Federalnog fonda solidarnosti, diskriminirani zbog toga što nemaju adekvatan pristup modernim trendovima liječenja.

Pojasnila je da je interferon beta-1b, iz skupine imunomodulatora za koji je klinički dokazano da može usporiti pogoršanje zdravstvenog stanja oboljelih, uveden prije oko šest godina na inicijativu zastupnika Federalnog parlamenta. Nakon toga je ta terapija omogućena za određeni broj pacijenata, a naporima direktorice Zavoda broj tih pacijenata koji putem vertikalnog programa primaju terapiju je povećan, ali ne i dovoljan za sve.

Medicinski stručnjaci su pojasnili da se radi o vrlo skupoj terapiji i kod nas se postavlja pitanje da li Federalni fond zdravstvenog osiguranja finansijski može da izdrži dugogodišnje finansiranje te skupe terapije.

Dužina primanja terapije neizvjesna je i za svakog pacijenta specifična, ali obavezno bi trebalo da traje dvije godine. Prema podacima Saveza, na listi čekanja za interferon beta-1b u FBiH nalazi se više od 120 pacijenata, a oko 50 pacijenata prima lijek u ograničenom trajanju ne duže od dvije godine.

Naglašeno je da BiH spada u državu sa srednje visokim rizikom obolijevanja od tog kompleksnog neurološkog oboljenja, a doc. dr. Enra Suljić ukazala je da se kvalitetnom suradnjom ljekara i oboljelih može umnogome poboljšati kvalitet života oboljelih. Upozorila je da je važno na vrijeme uočiti simptome među kojima su slabljenje vida, kratkotrajna slabost u ekstremitetima, ali i slabije pamćenje i koncentracije te učestala depresija.

U evidenciji Saveza oboljelih od multiple skleroze registrirano je 820 članova, ali se pretpostavlja da je broj mnogo veći, a ne postoji zvaničan registar o broju oboljelih od te bolesti u BiH.

Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze obilježava se 26. maja. Za BiH taj dan obilježen je danas u Sarajevu prigodnim stručnim skupom, a istim povodom u Tuzli će 26. maja biti održano predavanje o temi "Multiple skleroza se može liječiti".