Ibrahim Tirak
0

Lijekove u veleprodaji niko ne kontroliše

SRNA
Ibrahim Tirak (Foto: Nezavisne novine)
Ibrahim Tirak (Foto: Nezavisne novine)
Direktor Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH (FBiH) Ibrahim Tirak tvrdi da niko ne kontroliše lijekove u veleprodaji.

Tirak je rekao da sada nisu sigurni ni u šta, što se tiče uvoza i domaće proizvodnje lijekova i da nisu ni odgovorni, jer je Zakon o lijekovima predvidio da se inspekcija formira na nivou BiH.

Govoreći o hrani koju BiH uvozi, Tirak je rekao za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" da je  jedino sreća što Evropa čuva BiH od loše hrane.

"Ne jedemo mi tako lošu hranu. Priča o uvozu smeća i drugoj klasi, nije tačna. Ne možemo pričati ni o lošoj proizvodnji država u okruženju jer Srbija, Hrvatska i Slovenija imaju tradicionalno dobre proizvode", rekao je Tirak i dodao da su i domaći proizvodi jako dobri i kvalitetni. 

On smatra da treba pooštriti kazne za rad na crno, koje trebaju biti višestruko veće od doprinosa koji se plaćaju za radnike.

"Sadašnje kazne su minimalne. Za fizičko lice ona iznosi od 500 KM, a za pravno 1.000 KM i isplati im se imati radnike na crno", rekao je Tirak i dodao da bi uvođenje "ogromnih kazni" dovelo do reda u ovoj oblasti.

Govoreći o projektu "Mala giljotina" propisa, Tirak je objasnio da je to ogroman paket izmjena propisa, što je odavno trebalo da bude urađeno.
"Sve smo pripremili i idemo prema Vladi FBiH. Kompletan Zakon zaštite na radu je bio jugoslovenski, a time i kazne u dinarima. To je smiješno. Kada bi se neke kazne preinačile u KM, one bi iznosile 15 feninga. Ne isplati se napisati nalog za taj novac, jer je skuplji taj papir za nalog", istakao je Tirak.