Reagovanja
0

Lijanovići: Sudski proces protiv nas je bio montiran

FENA
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović smatra da je petogodišnji sudski proces koji je protiv braće Lijanović i Dragana Čovića okončan jučer oslobađajućom presudom bio montiran, i to od institucija u Bosni i Hercegovini.

"Sve je počelo kada je formirana Narodna stranka Radom za boljitak, prije sedam godina, i kada smo najavili žestoku borbu protiv uvoznih lobija koji su u sprezi s vlašću i ekonomski uništavaju ovu zemlju", kazao je Jerko Ivanković Lijanović danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je naglasio da se tim primjerom pokazuje "kako ustrajnost i borba nisu uzaludni i kako je put do pravde i istine težak, ali dostižan".

Poručio je da će Lijanovići, nakon ove oslobađajuće presude, biti još snažniji u nakanama sa svojom strankom da zaustave sve negativne trendove koji se odnose na ekonomsko slabljenje građana BiH, što se, naglasio je, posebno ogleda kroz vanjskotrgovinski deficit, koji je posljednjih sedam godina rastao, u kontinuitetu, i prošle godine dosegao osam milijardi KM.

"Kako podaci pokazuju, ove godine bi taj deficit mogao iznositi i deset milijardi KM", dodao je.

Radi te borbe, Stranka je odlučila Mladena Ivankovića Lijanovića, predsjednika NS Radom za boljitak, kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Općinski izbori su nam sada dobar temelj kako bismo na sljedećim parlamentarnim izborima mogli realizirati taj naš cilj", riječi su Jerka Ivankovića Lijanovića.

Mladen Ivanković Lijanović je kazao da se ta stranka prijavila u svim općinama u BiH za izlazak na izbore. Sada već ima formirane liste u 128 općinskih vijeća.

"NS Radom za boljitak imat će svoje liste za lokalne izbore, i u RS-u, i u FBiH, i u Distriktu Brčko, i mislim da je to podloga da mi u ovoj stranci pripremamo solidnu osnovu za sljedeće državne izbore, jer vidimo da dosadašnji način vođenja BiH s ovom vladajućom strukturom nikako ne ide u korist ove države", naglasio je Mladen Ivanković Lijanović.

Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH je 2. juna u predmetu "Dragan Čović i drugi" izreklo presudu kojom se odbija optužba da je optuženi Dragan Čović počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti. Istovremeno, Sud je, zbog odustajanja Tužilaštva od optužbe, u odnosu na optužene Jozu Ivankovića Lijanovića, Jerku Ivankovića Lijanovića, Slavu Ivankovića Lijanovića i Mladena Ivankovića Lijanovića, također odbio optužbu da su oni počinili krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprava, porezna utaja i zloupotreba ovlasti u privredi.