Simbolično
517

Lijanović održao press konferenciju "5 do 12": Ako se poljoprivrednicima ne pomogne blokirat ćemo institucije

Piše: E. S. H.
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede FBiH, održao je danas u Sarajevu press konferenciju simbolično u 11:55 sati želeći na taj način skrenuti pažnju na težak položaj poljoprivrednih proizvođača nakon vremenskih neprilika. Najavio je i mogućnost blokade institucija FBiH ukoliko vlast ne bude radila u korist poljoprivrednih proizvođača.

Vremenske neprilike i niske temperature koje su prethodnih dana u BiH došle u periodu bitnom za uzgoj jagodičastog voća, maline i drugih poljoprivrednih kultura, poljoprivrednicima iz svih krajeva BiH nanijele su enormne štete koje su nakon mraza i minusa prethodnih noći u nekim djelovima BiH već uništile plodove za planiranu sezonu.

"Poljoprivredni proizvođači traže moje uključivanje u rješavanje problema u kojima se nalaze. Kažu mi da ih ni njihova udruženja čak ne zastupaju na pravi način jer je uvozni lobi u sprezi s vlasti uspjeli ili kupiti ili ucjeniti predsjednike udruženja tako da se njihov glas ne čuje kao prije", kazao je Lijanović.

Naglasio je da se poljoprivrednici uništavaju na sofisticiran način jer su uvozni lobiji uspjeli smanjiti poticaje u poljoprivredi, neki su potpuno ukinuti, poljoprivrednicima nije omogućeno da koriste sredstva evropske unije, a kako je kazao Lijanović vremenske neprilike će dokrajčiti poljoprivredne proizvođače.

Lijanović je pozvao zapovjednicu Federalnog štaba civilne zaštite Jelku Milićević da hitno sazove sjednicu štaba civilne zaštite, da proglasi prirodnu nesreću FBiH, da pozove općine da urade isto i da se provede procedura u skladu sa zakonom kako bi se barem djelimično nadoknadila šteta proizvođačima.

"Posebno su ugroženi proizvođači malina jer nisu prodali i naplatili berbu od prošle godine, velike količine malina su u hladnjačama, a ukinuti su poticaji za izvoz tako da naša malina nije konkurentna na tržištu kao što je bila ranije. Pozivam ministra Dedića da vrati poticaje koje sam ja uveo u mom mandatu i da za malinu odredi poticaj za 1KM za berbu iz prošle i ove godine. Na taj način će malina biti konkurentna i sve će biti prodato", rekao je bivši ministar poljoprivrede.

Na kraju je kazao da će pratiti sva dešavanja i odluke vlasti, a ako ne budu radili na zadovoljavajući način, na poziv poljoprivrednih proizvođača spreman je stati na čelo njih i povesti ih da blokiraju sve institucije kako bi natjerali vlast da urade ono što im zakon nalaže.

"Proizvodnja hrane nije samo biznis, to je garancija opstojnosti stanovništva", zaključio je Lijanović.