DEI
0

Lidija Topić na mjestu direktora najkasnije do 24. avgusta

SRNA
Lidija Topić
Lidija Topić
Agencija za državnu službu imenovaće Lidiju Topić na mjesto direktora Direkcije za evropske integracije BiH najdalje do ponedjeljka, 24. avgusta, potvrđeno je Srni iz ove agencije.

Iz Agencije napominju da je juče istekao zakonski rok od trideset dana, prema kojem je Savjet ministara BiH trebalo da imenuje prvog na listi nauspješnih kandidata za ovu poziciju.

Zakon o državnoj službi u institucijama BiH određuje da agencija po službenoj dužnosti, ukoliko se ne obavi imenovanje u roku od trideset dana od dana prijema liste najuspješnijih kandidata, imenuje najuspješnije kandidate, ako posebnim propisom nije određen kraći rok, navode iz ove agencije.

Iz Agencije dodaju da ih je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić juče podsjetio na ovaj zakonski rok, obavijestivši ih da Savjet ministara juče nije postigao saglasnost o imenovanju direktora ove direkcije.  

Savjet ministara juče nije postigao saglasnost ni o imenovanju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH. 

Protiv imenovanja direktora tri državne institucije, za koje je konkursna procedura odavno završena, bili su bošnjački ministri koji su tražili dalje konsultacije.

Mandat aktuelnim šefovima Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije  Kemalu Čauševiću i Kemalu Huseinoviću davno je istekao, a Direkcija za evropske integracije nema čelnog čovjeka od januara, kada je njen bivši direktor Osman Topčagić otišao na ambasadorsko mjesto u Briselu.
Preme Špirićevim riječima, za mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH usaglašavaće se samo ime Zorana Tegletlije, a u Regulatornoj agenciji za komunikacije Kemala Huseinovića, čije imenovanje će već na narednoj sjednici biti ponuđeno na izjašnjavanje ministrima.