Charles English
0

'Lideri znaju šta im je raditi'

Sarajevo-x.com
Američki ambasador u BiH je gostujući u dnevniku BHT1 večeras potvrdio da postoji set prijedloga koji su iznijeti domaćim političkim liderima, iako su oni negirali proteklih dana da im je bilo šta ponuđeno. English je rekao da su im prijedlozi prezentirani i da oni imaju 10 dana da se dogovore o principima za postizanje novog sporazuma o rješenju ključnih političkih problema.

English je naveo da ozbiljnosti situacije svjedoči dolazak dvojice visokih zvaničnika EU i SAD, te činjenica da je grupa međunarodnih eksperata ostala da radi sa domaćim liderima na iznalaženju rješenja koja je će BiH brzo dovesti u članstvo u NATO te poslije toga i kandidatski status u EU.

Ambasador English je kazao da će najvjerovatnije doći do institucionalnih promjena u strukturi BiH kako bi ona bila spremna da se priključi drugim evropskim zemljama i bude njihov ravnopravan partner.

Lideri u BiH sada imaju 10 dana da postignu sporazum prije nego se Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova, i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, vrate u našu zemlju na konačno postizanje sporazuma.

Uprkos različitim tumačenjima stranačkih lidera, pa i tvrdnji da se BiH neće održati i da se ništa ne može dogovarati van institucija, koje dolaze od premijera RS Milorada Dodika, očito je da će ovaj snažan pritisak Amerike i EU donijeti rezultate.

Taj optimizam potvrdio je i visoki predstavnik Valentin Inzko koji je najavio poboljšanje situacije u BiH u skorije vrijeme.