|

'Lideri u BiH mogu postići potrebne dogovore'

'Lideri u BiH mogu postići potrebne dogovore'
0
S
SRNA
3.12.2009. u 22:01
14
komentara
0

dijeljenja
'Lideri u BiH mogu postići potrebne dogovore'
Zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg izjavio je da su predstavnici SAD i EU uvjereni da lideri u BiH mogu postići potrebne dogovore koji bi zemlju vodili ka evroatlantskim integracijama, kao i da postoji ubjeđenje da BiH nije drugačija od svojih susjeda.
Steinberg je poručio da je na domaćim liderima odgovornost za donošenje odluka neophodnih da bi BiH postala članica EU i NATO-a.

"Lideri ovdje moraju odlučiti sami da li su spremni donositi odluke da bi procesi bili nastavljeni. Mi /SAD i EU/ smo spremni raditi onoliko koliko god žele raditi vaši političari i želimo pomoći, ali to ne možemo uraditi umjesto vas", rekao je Steinberg gostujući u emisiji Radio-televizije Republike Srpske.

Komentarišući razgovore koje je juče vodio sa liderima partija iz BiH, on je rekao da su se čule različite poruke, navodeći da neki lideri jasno shvataju šansu koja im se pruža i da su spremni "zasukati rukave i raditi", dok neki drugi iskreno nisu spremni da to urade.

"Podstakli smo ih da moraju shvatiti šta su šanse koje im se pružaju i šta mogu propustiti", rekao je Steinberg , dodajući da nije koristio nikakvo diplomatsko oružje za ubjeđivanje političkih lidera.

On je istakao da se radi o šansi koja se može iskoristiti ili propustiti, a politički lideri, ako ne donesu potrebne odluke, odgovaraće građanima zašto BiH, kao i ostatak regiona, ne ide ka NATO-u i EU.

Prema njegovom mišljenju, izgubljena šansa za evroatlantske integracije imaće konsekvence za budućnost BiH.

Steinberg je istakao da domaći političari moraju pokazati sposobnost da donesu odluke koje će dovesti do toga da država funkcioniše i da se unaprijedi funkcionalnost vlasti da bi mogli preuzeti odgovornost koju nosi članstvo u važnim institucijama kao što su NATO i EU.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...