Novi pokušaj dogovora
12

Lideri šest stranaka sastaju se danas u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će danas biti održan sastanak šest lidera političkih stranaka u BiH.

Domaćin sastanka je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Dnevni red će, po Lagumdžijinim riječima, sadržavati pitanje vojne i državne imovine, izmjene Zakona o demobiliziranim, penzioniranim i prijevremeno penzioniranim borcima, budžet, implementaciju presude "Sejdić-Finci" te pitanje Srebrenice.

"Insistirao sam na tome da sastanak bude prije 24. maja kada je zakazana sjednica (Zastupničkog doma) parlamenta BiH jer nekoliko stvari treba riješiti prije ove sjednice", kazao je prije nekoliko dana novinarima u Sarajevu Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je u izjavi za novinare u Sarajevu da na sastanak lidera šest stranaka koji je zakazan za srijedu ide spreman konstruktivno doprinijeti dogovoru.

"Srijedu smo izabrali kao termin upravo želeći doći do dogovora prije četvrtka, kada bi se budžet trebao naći na dnevnom redu parlamenta", kazao je Ljubić.

Smatra da za usvajanje budžeta postoji dovoljna parlamentarna većina.

"Međutim, postoje trenutno i određeni problemi glede toga. Oni su s jedne strane vezani za zahtjeve za promjenom budžeta, promjenom njegova opsega i rasporeda što je, kao što je poznato, primarno zahtjev SDA. S druge strane postoji problem o dogovoru glede rješenja problema penzioniranih pripadnika vojske, profesionalnog sastava", pojasnio je.

Sastanak bi trebao početi u 10.00 sati u Centrali SDP-a.