{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri SDA i SBiH potpisali sporazum o uspostavi koalicionih odnosa

F
27.12.2006. u 21:33
0
0
Lideri SDA i SBiH potpisali sporazum o uspostavi koalicionih odnosa
0
Lideri SDA i SBiH potpisali sporazum o uspostavi koalicionih odnosa
Sporazum o uspostavi koalicionih odnosa između Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) potpisan je u srijedu u poslijepodnevnim satima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovo je izjavi za FENU potvrdio predsjednik SDA Sulejman Tihić, istaknuvši kako su prethodno razrješena tri sporna pitanja koja se odnose na ustavne amandmane, borbu protiv kriminala i buduće koalicione partnere.

Inače, Sporazum na jedanaest stranica tretira sva važnija pitanja, uključujući programske ciljeve u radu Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i druga.

Prema Tihićevim riječima, dogovoreno je kako ustavna reforma u BiH mora biti provedena prije odlaska OHR-a. U okvuru pitanja borbe protiv kriminala i korupcije, među ostalim, izražena je obostrana spremnost za reviziju nezakonito sprovedene privatizacije.

Istovremeno, dokument (sporazum o koaliciji u vlasti) sadrži zajedničko opredjeljenje za donošenje zakona o glavnom gradu BiH, zakona o lustraciji za saradnike bivše UDB-e, te zakona o pravima bivših političkih zatvorenika, zatim načela za zakonsko reguliranje statusa međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH te procedura imenovanja i trajanje mandata sudija ovog suda, kao i zakon o Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica.

Pitanje koalicija s drugim strankama nije razrađeno u okviru Sporazuma.

U tom kontekstu, SDA i SBiH smatraju kako oba HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990) trebaju sudjelovati u vlasti, ali je to pitanje ostalo otvoreno stoga što se ne zna šta učiniti ako neka od ovih stranaka ne bude željela sudjelovati.

Tihić je ocjenio kako Sporazum postignut između SDA i SBiH predstavlja značajan iskorak u implementaciji izbornih rezultata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: