Slovenija
4

Lideri regiona danas razgovaraju u Kranju u sklopu procesa "Brdo-Brijuni"

SRNA
U Kranju će danas biti održan sastanak lidera "Brdo-Brioni" procesa koji će biti posvećen stabilnosti na području Jugoistočne Evrope.

Domaćini sastanka su predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović.

Delegaciju BiH na samitu lidera regiona na Brdu kod Kranja predvodit će član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na sastanku u Kranju, imat će bilateralni susret sa Steinmajerom, kao i sa Čovićem i predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Učešće na sastanku u Kranju potvrdio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Poseban gost bit će predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmajer.

Ranije je saopšteno da je cilj ovogodišnjeg sastanka "Brdo-Brioni procesa" jačanje povjerenja i posvećenosti stabilnosti i pomirenja na području jugoistočne Evrope, zatim jačanje političkog dijaloga, te predanost rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja među susjednim državama.

Proces "Brdo-Brioni" pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. godine kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike u Jugoistočnoj Evropi.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe zvaničnici iz Jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.