BiH
0

Lideri političkih partija imaju još dva dana za dogovor o reformi policije

FENA
Predstavnici osam glavnih bh. političkih stranaka na nivou eksperata nisu se ni danas u Sarajevu u okviru pete runde pregovora uspjeli usaglasiti u vezi s Protokolom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o reformi policije.

Tako su tehnički razgovori okončani bez rezultata zbog i dalje dijametralnih stavova političkih predstavnika u vezi s reformom policije.

Politički savjetnik visokog predstavnika ambasador Jožef Pandur izjavio je kako nema razloga za nastavak razgovora na tehničkom nivou, te da su predstavnici političkih stranaka iscrpili sve mogućnosti da dođu do dogovora, s obzirom na to da je njihov mandat ograničen.

On je upozorio lidere političkih stranaka da imaju još dva dana da nađu rješenje za pitanje reforme policije u skladu s tri evropska principa.

-Svi imaju naš protokol s promijenjenim tačkama koje su usaglašene na nivou stručnjaka i svi znaju kakvo je rješenje potrebno, odnosno koja je njihova odgovornost, naglasio je ambasador Pandur.

Predstavnik SDABiH Šemsudin Mehmedović izjavio je novinarima da je na sastanku ponudio prijedlog deklaracije prema kojoj je Lajčakov nacrt protokola dobra osnova za izradu konačnog teksta sporazuma o reformi policijskih struktura.

-Uz male tehničke korekcije i poboljašnje teksta nacrta protokola, smatramo da se može doći do dobrog sporazuma o reformi policije u skladu s tri evropska principa, naveo je Mehmedović.

Kazao je da ovaj prijedlog nisu prihvatile stranke iz RS-a te da je SNSD iznio svoje amandmane koji, smatra Mehmedović, predstavljaju zakivanje postojećeg stanja i pokušavaju u punom kapacitetu ostaviti MUP RS-a.

-To je suprotno s tri evropska principa, te znači odugovlačenje i pokušaj uvlačenja BiH u neizvjesnu budućnost, stav je Mehmedovića.

Predstavnik HDZ-a 1990 Niko Grubešić kazao je da su ova stranka i HDZBiH ocijenile Lajčakov prijedlog prihvatljivim i dobrom osnovom za reformu policije.

Međutim, predstavnici stranaka iz RS-a nisu prihvatili dokument, SDPBiH je izrazio velike rezerve, dok su SBiH i SDA uvjetno bile spremne prihvatiti taj dokument, navodi Grubešić.

Predstavnik SDS-a Slobodan Šaraba izjavio je da je za ovu stranku Protokol potpuno neprihvatljiv, sve dok se o njemu ne izjasni Narodna skupština RS-a.

-Tek nakon toga će se pregovori moći nastaviti, ustvdio je Šaraba.

Za PDP je dobro što su se putem tehničkih razgovora stavovi stranaka iskristalizirali, što će olakšati posao političkim liderima da u narednih nekoliko dana pokušaju doći do rješenja.

Predstavnik ove stranke Slobodan Nagradić podsjeća na postojanje dijametralnih stavova zbog čega je teško doći do rješenja koje će zadovoljiti sve aktere.

-Problem je što su neki za ostanak RS-a, te za policijske oblasti u skladu s tim, a drugi reformu shvataju kao ukidanje postojećih struktura, odnosno policije RS-a, navodi Nagradić.