Bez nove vlasti
26

Lideri na sastanku s Hahnom u Sarajevu: Upitno je da li će potpisati zajedničku izjavu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Počeo je sastanak evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna sa stranačkim liderima i predstavnicima bh. stranaka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Na sastanak s komesarom EU su došli lideri SDA, SBB-a, SDP-a, PDA, HDZ-a 1990, SDS-a, Naroda i Pravde, Naše stranke, Nezavisnog Bloka i Socijalističke partije, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Mirsad Kukić, Ilija Cvitanović, Vukota Govedarica, Elmedin Konaković, Predrag Kojović, Senad Šepić i Petar Đokić.

Također, na sastanak s Hahnom su stigli i visoki stranački zvaničnici Zoran Tegeltija (SNSD), koji je i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Dženan Đonlagić (DF), Željka Cvijanović (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Treba podsjetiti kako ja za ovaj sastank bilo predviđeno potpisivanje dokumenta "Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme".

No nije izvjesno da li će ovaj akt biti potpisan, a kako nezvanično saznajemo, razlog je činjenica što još uvijek nije formirana vlast na državnom i federalnom nivou. Izjavom bi se lideri stranaka obavezali na poštivanje pet tačaka.

Saznajemo da će lideri s Hahnom raspravljati o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskoj budućnosti BiH te nastavku reformi.