Valentin Inzko
0

'Lideri mogu povećati investicije i broj radnih mjesta'

FENA
Bečki ekonomski forum i Vijeće ministara BiH u koordinaciji sa Agencijom za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) organizrali su Međunarodnu ekonomsku konferenciju pod nazivom "Investirajte u BiH Investirajte u region" koja je danas započela u Sarajevu.

Učesnicima se obratio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko koji je naglasio da je ekonomska kriza dostigla tačku kada politički establišment nema druge opcije nego da se usredotoči na ekonomiju.

"Poenta je u sljedećem: Treba nam više investicija više radnih mjesta , trebamo smanjiti nivo siromaštva i podiči životne standarde sve ostalo je samo skretanje pažnje na druge stvari", kazao je Inzko.

Od inicijativa koje BiH mora da pokrene kao dio plana evropske integracije, Inzko je naveo donošenje zakona o obligacijama na nivou BiH i modernizaciju sistema bankarske supervizije.

Inzko je kazao da su uprkos političkoj krizi do koje je došlo u nekoliko posljednjih godina ostvareni značajni pomaci unapređenju poslovnog okruženja u BiH.

"Činjenica je da BiH ima potencijal da bude jedna od najkonkurentnijih ekonomija u jugoistočnoj Evropi, a to će se dogoditi kada se usredotočimo na korake koji su već dogovoreni i koji imaju za cilj da ljude vrate na posao", kazao je Inzko.

Bečki ekonomski forum, kako je rekao njegov predsjednik Erhad Busek prilikom otvaranje konferencije, okuplja prominentnu grupu investitora koji su došli na sastanak u Sarajevo jer vjeruju da ovoj zemlji mogu pomoći investicije.

On je novinarima kazao da je već iskazan konkretan interes za ulaganje u drvnu industriju, projekt vrijedan 250 miliona eura gdje bi se obezbijedilo 700 radnih mjesta kao i za investicije u auto industriju, konkretno u proizvodnju auto dijelova.

Ministar finansija i trezora u BiH Dragan Vrankić istakao je da je BiH još neotkriveni potencijal za investiranje.

"Pred nama stoji privatizacija javnih preduzeća najuspješnijih kompanija, a BiH raspolaže velikim resursima čije korištenje predstavlja isplativu investiciju", dodao je Vrankić. Atraktivni sektor za investiranje, prema njegovim riječima, poput energetike, građevinarstva, tekstilne i drvne industrije, prerada metala i automobilska industrija te proizvodnja hrane i turizam daju šaroliku mogućnost ulaganja.

"Na tek održanom sastanku skupine G-20 označen je izlazak iz krize. Nadam se da će ovaj forum doprinijeti i potvrditi to isto i za BiH", istakao je Vrankić.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić govorio je kako se male i otvorene ekonomije kao što je BiH teže suočavaju sa posljedicama krize.

On je poručio potencijalnim investitorima da ulaganja u BiH trebaju biti njihovo opredjeljenje i da BiH ima još dosta toga ponuditi.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić kazao je da je na konferenciji do sad registrovano 220 učesnika, a samo iz Austrije 40 kompanija. Konferencija nastavlja rad sutra, a bit će riječi o realizaciji projekata u oblasti infrastrukture i javno-privatnog partnerstva.