BiH
0

Lideri bh stranaka na sjednici PIC-a

FENA
Članovi Vijeća za implementaciju mira (PIC) i lideri vladajućih bh. stranaka, sastali su se danas u zgradi institucija BiH u Sarajevu. Dolazeći na sjednicu visoki predstavnik Miroslav Lajčak je izjavio da je glavni zadatak ove sjednice PIC-a da ocijeni napredak u BiH postignut od februara.

"Postignut je značajan napredak, ispunjen je niz uvjeta, ali ostaje još puno toga što treba da se uradi", rekao je Lajčak

Prema njegovim riječima jasno je da se prvo treba ispuniti svih pet zadataka i dva uvjeta koje je postavio PIC, a tek poslije toga mogu početi razgovori o tranziciji OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU.

Potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž ocijenio je da se nisu ispunili svi uvjeti za transformaciju OHR-a.

„Da bi se donijela takva odluka, potrebno je da se donese ocjena da je stanje u BiH povoljno, a to će biti moguće samo ako budemo imali samoodrživi model ustava i funkcionalnu strukturu koja može ispuniti očekivanja građana“, rekao je Raguž.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović, kazao je da ova stranka postavlja pitanje zašto se traži ukidanje ovakvog mandata OHR-a, zašto se žuri sa ukidanjem mandata sa bonskim ovlastima.

„Stav SDA je da ne treba vremenski ograničavati mandat OHR-a, da je OHR i te kako potreban, jer mnogi aneksi Dejtonskog sporazuma nisu implementirani“, rekao je Osmanović.

Tek kada se uspostave funkcionalne institucije države BiH i kada se izvrši temeljna promjena Ustava, onda će SDA biti za tranziciju OHR-a“, naglasio je Osmanović.

Za Dragana Čovića, predsjednika HDZBiH, krajnje je vrijeme da se krene sa reformom Ustava, iako je jasno da se to pitanje ne može pokrenuti prije oktobra zbog lokalnih izbora.

„Ne možemo napraviti daljnje korake u približavanju EU, jer sadašnja BiH ima neke okvire koji su prepreka za Evropske integracije“, naglasio je Čović.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izjasnio se protiv transformacije OHR-a u ovom trenutku, posebno zbog neprovođena Aneksa 7, Dejtonskog sporazuma o povratku izbjeglica, kao i zbog toga što ukupna situacija u BiH pokazuje da je potrebno prisustvo OHR-a.