Prvooptuženi izbačen iz sudnice
0

Ličina: Znala sam da Turković stoji iza nestanka mog supruga

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Svjedok Tužilaštva Jasmina Ličina, inače surpuga Marija Tolića, za čije je ubistvo optužena grupa Zijada Turkovića, danas je u Sudu BiH kazala kako je bila ubjeđena da iza nestanka Tolića u martu 2010. godine stoji Turković.

Ličina je ispričala da je Turković dugovao Toliću 35.000 eura, kao i da joj je prije nestanka kazao da ide da se sastane sa Turkovićem. Svjedokinja se kasnije sastala sa Turkovićem i njegovom suprugom Šejlom, gdje je optuženi govorio kako on sa nestankom njenog supruga nema ništa, te je svu krivicu pokušao prebaciti na Mithata Mekića. Ličina je još ispričala da joj je Šejla Turković nudila svoju pomoć, ali da je znala da je Zijad Turković odgovoran za nestanak Tolića.

Osim Ličine, svoje iskaze su danas dali braća Fehim i Izet Selek, koji su 2003. godine otkupili dio dionica Tvornice čarapa Ključ. Fehim Selek, koji nema državljanstvo BiH, je kazao da je njegov radnik Nijaz Zulić je u njegovo ime otkupljivao certifikate u nominalnoj vrijednosti od osam miliona maraka, za šta su 2003. godine kupili 31 posto dionica Ključa. Fehimu Seleku je kasnije dio novca za dionice dao optuženi Muamer Zahitović, koji je 2004. godine završio u zatvoru u Njemačkoj. Kada je izašao iz zatvora, Zahitović je došao Fehimu Seleku u Ključ, gdje mu je svjedok pričao šta je sve uložio u firmu.

"Zahitović je tražio svoj dio. Rekao sam da ću mu dati duplo više od 417.000 eura koje je uložio u Ključ, ali on je tražio pola firme. To nije moglo, jer je u Ključu bilo još dioničara. Prodavao je imovinu Ključa, a deset puta je dolazio da ga isplatim. Uvijek je tražio još, dok sam se ja bavio nabavkom mašina i opreme, te otplatom kredita i otpremnina. Zahitović je stalno vršio pritisak na mene", tvrdi Selek.

Kada je svjedok 2008. godine bio u Njemačkoj, kako se prijestio, pozvala ga je uposlenica Ključa i saopštila mu da su Turković i Zahitović oteli 16 posto dionica od Zulića i prebacili ih na Zijada.

Zulić je Seleku kasnije pričao da su ga optuženi zvali na sastanak i prijetili da će mu ubiti ženu i djecu, kao i da mu je Turković prislonio pištolj na stomak. Selek tvrdi da poznaje i optuženog Hilmiju Mašovića, koji je prisustvovao jednom od sastanaka na kojem je Zahitović tražio dio Ključa. Selek je mišljena da je Mašović samo pokušavao da izgladi odnose između njih, iako ga je upozorio da su "ti ljudi naoružani i opasni".

Na sastanku je navodno, napravljen dokument Šema raspodjele Ključa, prema kojem bi Zahitoviću pripao objekat ove firme u Ulici Džemala Bijedića, veći dio zemljišta u naselju Azići, te objekti u Sloveniji. Međutim, na tu podjelu Selek nije mogao pristati.

"Mithat Mekić je rekao mojem bratu na sastanku da me upozori da Turković i Zahitović hoće da me ubiju u Novom Pazaru ili Beogradu, te da to treba da urade neki momci iz Bijeljine. Mekić je kasnije i meni isto ispričao" navodi Selek, koji je na pitanje tužitelja Olega Čavke da li traži nadoknadu štete odgovorio "Neka uzmu što god hoće, samo neka me puste na miru".

Sličan iskaz ponovio je i njegov brat Izet.

Turković je zbog komentarisanja udaljen iz sudnice, nakon što ga je sudija Izo Tankić upozoravao da svjedoku Fehimu Seleku postavlja pitanja, a ne iznosi komentare.

"Da se porežem po ruci, svjedoka bi privio na ranu koliko je dobar. Naziva me kriminalcem, a dionice sam kupio legalno i legitimno. I to nije završeno za sat ili dan, već za sedam dana. Možda u Novom Pazaru se to završava za sat", govorio je Turković dok ga je policija izvodila iz sudnice. Osim Turkovića, udaljen je i Zahitović.

Na advokatsko pitanje da li je osuđivan, Fehim Selek je kazao da nije, na šta se Zahitović glasno nasmijao, te je i on morao napustiti sudnicu prije vremena.

Također, pred Vijećem su danas saslušani i uposlenici Cargo centra Aerodroma Sarajevo Armin Ićindić i Enes Pašić, koji su pričali o onome što su vidjeli vezano za pljačju 2,5 miliona maraka, dok je nastavak suđenje Turkoviću i ostalima planiran za 22. mart.