Poražavajuće
79

Lica s crne liste u rukovodstvima oba doma Parlamenta BiH: Nakon Čavare, izabran i Špirić

D. Be.
Marinko Čavara i Nikola Špirić (Foto: Klix.ba)
Marinko Čavara i Nikola Špirić (Foto: Klix.ba)
Dva političara, dva imena s američke crne liste, se nalaze u rukovodstvima dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon što je HDZ-ov Marinko Čavara, čovjek s američke crne liste, imenovan u kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH, danas je i Nikola Špirić (SNSD) zasjeo u rukovodstvo Doma naroda državnog parlamenta koji je danas izabran i za predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

To je postignuto političkim dogovorom stranaka Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) te SNSD-a i HDZ-a.

Čavara je stavljen na ovu neslavnu listu prošle godine, između ostalog, zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Špirić je završio na crnoj listi krajem 2018. godine zbog umiješanosti u značajnu korupciju, kako su istakli iz State Departmenta.

Ovakve "nagrade" Čavari i Špiriću, ali i svim ostalim za koje postoje indicije za umiješanost u kriminal i korupciju, mogu biti samo iznimno obeshrabrujuće za sve građane Bosne i Hercegovine, naročito u vrijeme kada nova vlast obećava promjene i istinske reforme.

Od osoba s crne liste trenutno Milorad Dodik obnaša funkciju predsjednika RS-a, Fadil Novalić je premijer FBiH, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je pod britanskim sankcijama...