Novi zakon
125

Liberalno kad je oružje u pitanju: Jedna osoba u HNK legalno može posjedovati 12 komada oružja

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novi Zakon o oružju i streljivu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu omogućuje vam da legalno posjedujete 12 komada vatrenog oružja, pet pištolja i sedam lovačkih pušaka. Predlagač to pravda uskljađivanjem sa evropskim standardima, a opozicija je razočarana odbijanjem njihovih restriktivnih amandmana.

"Radi se o jednom neodgovornom činu koji graniči sa zdravom pameti, kada je u pitanju donošenje ovako liberalnog zakona u našem postratnom društvu sa ogromnim ratnim traumama. Omogućiti da fizička osoba ima 12 komada oružja i to pravdati EU direktivama, predstavlja u najmanju ruku smiješno i opasno obrazloženje. Bojim se da je predlagač s ovakvim zakonom omogućio prije svega legalizaciju ogromnih količina ratnog oružja i promociju naoružavanja koja ne može donijeti nikome ništa dobro osim trgovcima oružjem", kazao je za Klix.ba, Aner Žuljević poslanik u Skupštini HNK i predlagač odbijenih amandmana.

Činjenica da nam je nivo sigurnosti ionako već godinama na minimumu, postavlja se pitanje zašto je neko odlučio ovako katastrofalnim zakonom nivo rizika podići na maksimum, dodaje Žuljević, te kaže da je također otežavajuća okolnost za primjenu ovog zakona činjenica da nam je sistem preventivne zdravstvene i društvene detekcije devijantnih ponašanja na vrlo niskom nivou, što sa tog aspekta rizike društvenih posljedica ovog zakona vodi u sferu nesagledivih posljedica.

SDP je bezuspješno probao amandmanima smanjiti granice koje zakon previđa.

"Mi smo pokušali amandmanima smanjiti broj komada oružja sa 12 na 3, podići dobnu granicu za raspolaganje oružjem, te smo uložili niz amandmana u smislu rigoroznijih sankcija za neodgovorno ponašanje, međutim svi su odbijeni što pokazuje da je predlagač imao motiv ne da uredi ovu oblast nego da raspištolji naciju i promoviše da nam mladost umjesto mobitela u budućnosti nosi oružje kao modni detalj", sarkastično dodaje Žuljević.

O posljedicama koje ovaj zakon donosi već sad se spekuliše, ali Žuljević smatra da predlagač nije ni svjestan kakvu je zakonsku bombu instalirao ovim rješenjima u društvo, te koliko je na ovaj način zakomplikovao rad i djelovanje sigurnosnih agencija u ostvarivanju njihovih ustavnih nadležnosti kada je u pitanju bezbjednost građana generalno.

"Što se tiče samog zakona nadam se da će u narednom periodu biti dovoljno pritiska javnosti, medija, nevladinog sektora da se predlagač primora da ovaj zakon prije svega stavi van snage. Logično je da se radi o oblasti koja nikada nije ni trebala biti uređena kantonalnim propisom nego državnim jer ćemo na ovaj način imati apsurdnih situacija da će oni koji posjeduju oružje prilikom prelaska u drugi kanton isti morati odlagati u žbunje ili u policijske stanice, jer ćemo imati 10 zakona u 10 kantona koji imaju različite uslove za nošenje istih", zaključio je Žuljević.