10.000 KM
5

Li Jungen osuđen na osam mjeseci zatvora uslovno za poresku utaju

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je Li Jungen oglašen krivim da je počinio krivično djelo poreska utaja ili prevara, pa mu je izrčena uslovna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci.

Istovremeno je određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Optužena pravna osoba Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet i usluge "88" Brčko Distrikt BiH, odgovorna je što je počinilo krivično djelo poreska utaja ili prevara pa mu je Sud izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM. Od optuženog pravnog lica oduzeta je imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 15.390,00 KM za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Pravna osoba Društvo sa ograničenom odgovornošću za promet i usluge "88" Brčko Distrikt BiH odgovorno je što je kao poreski obveznik raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 15.390,00 KM, a koju je u ime, za račun i korist pravne osobe ostvario Li Jungen, a iznos poreza čije plaćanje je izbjegnuto prelazi iznos od 10.000,00 KM.

Pravna osoba raspolagala je protivpravno ostvarenom imovinskom koristi nastalom izvršenjem krivičnog djela, koje je Li Jungen učinio uime, račun i korist pravnog lica, saopćeno je iz Suda BiH.