Ispred Općine Centar
432

LGBT osobe poručile: O javnom okupljanju odlučuju oni koji za to nisu nadležni, to je nedopustivo

Piše: A. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Nekoliko mladih u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra okupilo se ispred Općine Centar kako bi protestirali zbog ograničavanja slobode kretanja LGBT osobama. Naime, prvobitno su se trebali okupiti u petak ispred BBI centra i Narodnog pozorišta Sarajevo, ali im to nije dozvoljeno, kako su kazali, uz obrazloženje da bi takvo okupljanje moglo imati negativnu konotaciju za BBI centar ili Narodno pozorište. Istaknuto je da ni Općina Centar nije dala dozvolu pozivajući se na Zakon o korištenju javnog prostora.

Vladana Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra navela je kako protestuju ispred Općine Centar zbog toga što je prepustila privatnim kompanijama i ustanovama da odlučuju o slobodi javnog okupljanja iako nisu nadležne za tu oblast te da je to nedopustivo.

"Mi smo u petak trebali održati akciju koja bi bila organizovana povodom Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba i tražili smo saglasnost prema uputama Općine Centar, od BBI centra i Narodnog pozorišta Sarajevo. Oni nam nisu dali saglasnost zbog sigurnosnih razloga pa smo zatražili da nam objasne na koji način oni procjenjuju sigurnosnu situaciju, ali to nije učinjeno. Čak smo iz Narodnog pozorišta još dobili telefonski komentar da su transparenti koje ćemo držati neprimjereni", kazala je.

Vladana je istakla da je problematično to što prema Zakonu o slobodi javnog okupljanja u KS jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova KS može vršiti procjenu sigurnosti okupljanja, koje do sada, kako je navela, nijedno njihovo okupljanje nije zabranilo.

"Zakon na koji se poziva Općina Centar je Zakon o privremenom korištenju javnih površina na prostoru KS i on se odnosi doslovno na postavljanje stolova, tezgi, telefonskih govornica, reklamnih panoa, slobodnostojećih bašta, kioska, cirkuskih šatora, sanduka za čišćenje, klupa za sjedenje, lutrije i slično. To ukazuje na to da se uopće ne odnosi na slobodno okupljanje građana i građanki. Dakle, korištenje javnog prostora prema ovom zakonu se odnosi na ono čime se stiče korist", pojasnila je Vasić.

Liam Isić iz Sarajevskog otvorenog centra rekao je kako je u petak bilo planirano okupljanje, ne samo da se ukaže na vidljivost transrodnih osoba, već i da se skrene pažnja na ljudska prava, koju te osobe posjeduju, i na probleme s kojima se suočavaju u BiH.

"Taj performans je bio zamišljen tako da stojimo i držimo transparente s natpisima u kojima je objašnjeno zašto smo tu, ko su zapravo transrodne osobe, s kojim problemima se susreću i šta nam je sve potrebno u ovoj državi, jer sam ja i sama transrodna osoba. Dakle, samo nam je trebalo osigurati da držimo transparente i stojimo tu nekih 15-20 minuta, međutim, nismo dobili saglasnost od BBI centra, Narodnog pozorišta Sarajevo, a na kraju ni od Općine Centar", rekao je Isić.

Isić je dodao i to da se transrodne osobe u BiH susreću s brojnim problemima, a jedan od najvećih predstavljaju nepostojeći i u određenim slučajevima neuređeni Zakoni koji se odnose na transrodne osobe. Naveo je primjer da proces prilagodbe spola u BiH zakonski nije uređen, kao i promjena ličnih dokumenata.

"Jedini zakonski benefit koji transrodne osobe imaju je taj da mogu promijeniti ime bez obzira na oznaku spola u ličnim dokumentima, međutim, kada je riječ upravo u promjeni oznake spola u ličnim dokumentima onda se transrodne osobe uvjetuju time da urade stopostotnu prilagodbu spola, a s druge strane država ne pruža mogućnost za to. Time su transrodne osobe primorane odlaziti u druge zemlje i sve troškove prilagodbe spola snose sami", istakao je.

Osim tih, kako je rekao, najvećih problema, transrodne osobe nisu prihvaćene ni u društvu u BiH.

"Društvo nas diskriminiše i ne nailazimo na razumijevanje. I ovaj odgovor BBI centra i Narodnog pozorišta Sarajevo predstavlja sliku te diskriminacije jer ja mislim da je to osnovni razlog zašto smo mi odbijeni i zbog čega nam nije data saglasnost. A to je zbog toga što smo mi tu s razlogom da se borimo i promovišemo ljudska prava transrodnih osoba", zaključio je Isić.