BiH
0

LG planira ulaganje u visini od milijardu dolara u Poljskoj

NINA
Južnokorejski elektronski div LG i njegov nizozemski partner Philips izgradit će u Poljskoj pogon za proizvodnju ultramodernih LCD monitora, saopštili su u srijedu poljski mediji.

Ulaganje, čija će vrijednost po nekim procjenama premašiti 800 miliona eura, bit će prvo te vrste u Europi i po tehnologiji i po razmjerima proizvodnje, najavio je dnevni list Gazeta Wyborcza, javlja Bankamagazin.

Korejanci su odabrali gradić Biskupice Podgorne na jugozapadu Poljske, u blizini granice s Njemačkom i Češkom. LG namjerava izgraditi dvije tvornice. Proizvodnja u prvoj procijenjena je na 429 miliona eura a počet će u prvoj polovini 2007. Očekuje se da će taj pogon izravno otvoriti oko 2800 a neizravno 10 hiljada radnih mjesta.

U početku će ukupna godišnja proizvodnja televizora iznositi tri miliona komada a do 2011. planira se proširenje kapaciteta na 11 miliona komada. Svi proizvodi bit će namijenjeni izvozu. LG Electronics planira izgraditi i tvornicu trajnih dobara vrijednu 369 miliona zlota koja će na tom području otvoriti još 3.200 radnih mjesta.