BiH
94

"Let’s Do It - Landslide Risk Reduction": Volonteri isplanirali nove akcije

Klix.ba
Proteklog vikenda na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je konferencija pod nazivom "Let's Do It - Landslide Risk Reduction" na kojoj su učestvovali koordinatori "Let's Do It" volonterskih akcija širom Bosne i Hercegovine.

Cilj događaja bio je predstavljanje značaja šuma i drveća u prevenciji nastanka novih kliziša i sanaciji postojećih. Jedan od značajnih koraka na tom putu su i akcije pošumljavanja, koje ova organizacija provodi na području Bosne i Hercegovine od 2013. godine. Učesnici konferencije su imali priliku slušati predavanja stručnjaka o stanju šuma u našoj zemlji, s posebnim fokusom na problematiku ljudskog nemara prema šumskim područjima, u vidu ilegalne sječe šume, kao i namjerno i slučajno izazvanim požarima.

Šume i šumska zemljišta u Bosni i Hercegovini rasprostiru se na površini od oko 56,7% površine države, prema podacima iz Druge inventure šuma na velikim površinama (2006-2009). Prema mišljenju određenog broja stručnjaka, riječ je o zemlji koja je izuzetno bogata šumama, o kojima se, nažalost, iz dana u dan sve manje vodi računa. Učesnici su ovaj susret iskoristili kako bi kreirali okvirni plan za realizaciju volonterskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća, koje nas očekuju u skorijoj budućnosti, saopćeno je.

Kroz evaluaciju dosadašnjih Let's Do It akcija sadnje konstatovano je gdje ima mjesta za poboljšanje kako bi naredne akcije bile što uspješnije, a usvojeni su i koraci za snažnije međusobno povezivanje lokalnih općinskih timova, kao i svojevrsna strategija budućeg djelovanja na osnovu kojih Let's Do It želi da bude pokretačka snaga budućih društveno pozitivnih promjena.

Događaj su podržali Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, BH Telecom, Eko život, kao i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i UN Volonteri.

Naredna akcija sadnje drveća bit će realizovana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 22. i 23. oktobra 2016. sa početkom u 9 sati. Više informacija dostupno je na web stranici www.letsdoit.ba, ali i Facebook Fan pageu Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan.