Potpredsjednik FBiH
445

Lendo: Ne osjećam se prozvanim u Schmidtovom obraćanju, Plenković neka se bavi svojom državom

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) danas je u Travniku za Klix.ba komentarisao posljednje obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta i eventualno nametanje novih izmjena Ustava FBiH, ali i izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.
Na pitanje da li se osjeća prozvanim i odgovornim u Schmidtovim riječima, Lendo je kazao da se ne osjeća tako.

"Ja sam shvatio da rukovodstvo FBiH odnosno ove tri političke partije trebaju što prije sjesti i dogovoriti formiranje Vlade FBiH. Zadnji naši razgovori i njegova jučerašnja izjava pokazuje i ukazuje da upravo mi u BiH trebamo donositi važne odluke, a kada je u pitanju deblokada to treba zraditi rukovodstvo FBiH i tri političke partije", smatra Lendo.

Dalje kaže da ne želi prognozirati šta će visoki predstavnik Christian Schmidt raditi i kada.

"Ja ću ovih dana, do Bajrama, nastojati da iniciram sastanak s Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem i da pokušamo okupiti tri predsjednika i da okončamo ovo. Pridružiti ću se svim onima koji pokušavaju iznaći rješenja kada su u pitanju određene ustavne promjene. Ako ima dobre volje, a vidio sam i u Parlamentu FBiH da neki parlamentarci imaju dobre prijedloge, mislim da je jedno takvo rješenje bolje nego da ga nameće visoki predstavnik", dodao je.

Lendo je kazao da svaka odluka nekome odgovara više, a nekome manje, ali da se sve moraju poštovati.

"Mi odluku moramo poštovati, kao i svaku, ako bi eventualno došla. Pozivam visokog predstavnika da bude partner u donošenju određenih odluka koje će biti najbolja za građane FBiH", kazao je.

Na kraju je prokomentarisao i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da je Schmidt donio odluku u korist Hrvata u BiH.

"Plenković ima dosta obaveza i posla u svojoj državi I bolje da se bavi državom svojih građana i neka pusti nas u BiH koji ćemo zajedno s Hrvatima riješiti ono što je najbolje za Hrvate, kao i za Srbe i Bošnjake. Jedni da budu zadovoljni, a ostali nezadovoljni - nije dobro rješenje za Bosance I Hercegovce", zaključio je.