Komentarisao i proteste
260

Lendo iznio tri razloga zašto je protiv formiranja vlade: Fale pečati, Bradarina odluka je neustavna

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) je održao konferenciju za medije povodom odluke predsjednice Lidije Bradare (HDZ) o formiranju Vlade FBiH. On je naveo tri najvažnija razloga zbog kojih je protiv odluke.
Kao prvi razlog je naveo to da u Vladi FBiH "nema pobjedničke stranke SDA" u procesu formiranja vlasti te da je ignorisana volja Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Ignorisala se volja Bošnjaka, a ja kao njihov predstavnik to neću dopustiti. Sa ovakvom pameti, potpredsjednik Lendo neće dati saglasnost", rekao je.

Zatim ističe da je najvažniji razlog taj što, prema njegovim tvrdnjama, Bradara je odluku donijela nezakonski jer na njoj nema pečata potpredsjednika.

"Odluka je donesena mimo Ustava i zakona i bez saglasnosti dva potpredsjednika kako je to zakon regulisao", kazao je.

Iznio je bojazan da bi Bradara mogla takvu odluku dostaviti Predstavničkom domu te da bi u konačnici nezakonski imenovali Vladu.

"Ja vjerujem da je od nje sve očekivati, s obzirom na to kako HDZ radi i koje su njene isntrukcije, nije čudo da neće ovo dostaviti tamo bez naših potpisa", kazao je.

Treći razlog je taj što, kako navodi, nije vidio ekspozee ministara te uopšte ne zna ko su.

"Ja ne znam te ljude koji su predloženi. Znam jednog čovjeka iz Tešnja i znam da je čestit, dobar, radan, ali ostale predložene nisam imao priliku ni pročitati o kome se radi", kazao je.

Komentarisao je i današnje proteste koji će biti održani ispred OHR-a te je pružio podršku građanima u izražavanju nezadovoljstva protiv potencijalnih novih loših odluka Christiana Schmidta.

"Građani BiH su zabrinuti za BiH i oni imaju pravo da tu zabrinutost iskažu. Ja se nadam da će oni danas skrenuti pažnju vispkom predstavniku da su zainteresovani da stanje u BiH bude bolje", rekao je.