BiH
0

Lelek: Svjedoci iz Scheveningena

BIRN Justice Report
Fahrija Karkin, branilac Željka Leleka, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine na području Višegrada, najavio je da će kao svjedoke pozvati Milana i Sredoja Lukića te Mitra Vasiljevića.

“Milan i Sredoje Lukić su obećali da će svjedočiti. Moram reći da sam dobio poziv da branim Milana Lukića, ali, smatrajući da je to sukob interesa jer branim Leleka, ja sam to odbio”, obrazložio je Fahrija Karkin, dodavši da još uvijek nije stupio u kontakt sa Mitrom Vasiljevićem, ali da to namjerava.

Milan i Sredoje Lukić se haškom optužnicom terete za zločine počinjene na području Višegrada. Prema navodima optužnice, Milan je bio na čelu paravojne formacije poznate kao “Beli orlovi” ili “Osvetnici”, dok je Sredoje bio pripadnik ove formacije. Tužilaštvo BiH smatra da je Željko Lelek, policajac iz Višegrada, sudjelovao u zločinima koje je počinila grupa predvođena Milanom Lukićem.

Mitar Vasiljević je već osuđen za zločine također počinjene u Višegradu, i od 2004. se nalazi na izdržavanju 15-godišnje zatvorske kazne.

Prema navodima optužnice, Lelek je sa Lukićevom jedinicom učestvovao u zločinima koji su počinjeni na području naselja Dušće i Crnča, te odvođenju radnika iz fabrike “Varda” u Višegradu.

Svjedoci Nikola Savić, Jovo Planojević, Brano Tešević i Srđan Vučičević nisu mogli reći ništa o tome da li je Lelek učestvovao u zločinima u Višegradu.

Nikola Savić je rekao da je bio vojno aktivan od juna 1992. godine, ali da ne zna kako se zvala jedinica u kojoj je bio. Ipak, tvrdi da je bio pod komandom izvjesnog Momira Savića, te da su bili smješteni u naselju Drinsko. Također je rekao da pripadnici ove jedinice nisu odlazili u naselje Dušće, u neposrednoj blizini, niti da je viđao Leleka u toku rata.

Istoj jedinici su pripadali i Brano Tešević i Srđan Vučičević. Obojica su rekli da je riječ o “II ili III četi”. Tešević tvrdi da je bio “ekonom” u jedinici te da nije išao u akcije, ali je rekao da misli kako ostali pripadnici njegove jedinice jesu. Tešević tvrdi da sve do Lelekova suđenja nije znao šta se desilo u Dušću. “Za Leleka sve što znam jeste da je dobar momak iz poštene porodice”, rekao je Tešević.

Vučičević je rekao da zna šta se desilo u Dušću, da su to počinile paravojne jedinice, koje je i sam izbjegavao.

“Moja je žena bila muslimanka, pa su i mene tražili. Bojao sam se te paravojske. A o svemu što se desilo čuo sam par mjeseci poslije, negdje u augustu 1992. godine”, rekao je Vučičević, dodavši da je čuo da je to uradila paravojska, ali da nikada nije čuo da je Lelek bio s njima.

Jovo Planojević je pak rekao da je tokom rata Leleka viđao “u gradu, u policijskoj uniformi”. Do mobilizacije krajem maja 1992. godine radio je na obezbjeđenju u fabrici “Varda”, ali kaže da u tom periodu nije niti vidio Leleka u krugu fabrike niti je čuo da je dolazio.

Nastavak suđenja, kada bi Odbrana trebala saslušati novih sedam svjedoka, zakazan je za 15. oktobar 2007. godine.