BiH
0

Lelek: Odgođeno ročište

BIRN Justice Report
Nastavak izvođenja dokaza Odbrane na suđenju Željku Leleku, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada tokom 1992. godine, odgođeno je za 8. oktobar. Razlog odgađanja jeste to što se u sudnici nisu pojavili optuženi, šest svjedoka kojima je upućen poziv, i glavni advokat Odbrane Fahrija Karkin.

Radmila Radisavljević, pomoćna braniteljica, na ročištu 17. septembra usmeno je tražila da bude razriješena dužnosti, ali se pojavila očekujući, kako je rekla, da će joj biti uručena pisana odluka o razješenju. Radisavljević je rekla kako ju je Karkin unaprijed obavijestio da neće biti suđenja.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, tražio je objašnjenje od braniteljice zašto nisu došli svjedoci, ali ga ona nije mogla dati.

“Nemam pojma da li oni žele doći ili ne žele i šta je bilo. Ja ništa ne znam”, rekla je Radisavljević.

Sudsko vijeće je saopćilo da su pozivi poslani na vrijeme, ali da Sud nije dobio potvrde o prispijeću te da će do narednog ročišta provjeriti da li su svi svjedoci uradno pozvani, i pozvati ih ponovo. Sudija Vučinić je naglasio da postoji i “mogućnost prinudnog dovođenja” svjedoka.