BiH
0

Lelek: Milan Lukić odbio svjedočiti

Sarajevo-x.com/BIRN
Haški optuženik Milan Lukić je u pismu upućenom Sudu BiH odbio svjedočiti u korist Željka Leleka. Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća na ovom suđenju, pročitao je Lukićevo pismo od 28. januara ove godine u kojem stoji da, nakon konsultacija sa advokatom, ne želi svjedočiti u bilo kojem predmetu, bilo kao svjedok odbrane ili tužilaštva.

Željko Lelek se tereti da je u toku 1992. godine saučestvovao u počinjenju niza krivičnih djela, uključujući protjerivanja, ubistva i silovanja, sa pripadnicima paravojne formacije na čijem čelu je bio Milan Lukić.

Odbrana je kao svjedoka pozvala i Sredoja Lukića, Milanovog rođaka, koji je također optužen za ratne zločine i čeka početak suđenja u Haagu. On još uvijek nije odgovorio na zahtjev, ali je Fahrija Karkin rekao da ima indicije koje upućuju na to da bi on mogao pristati svjedočiti.

Odbrana je kao svjedoka putem videolinka saslušala haškog osuđenika Mitra Vasiljevića, koji se nalazi na odsluženju 15-godišnje zatvorske kazne u Grazu, u Austriji.

U optužnici protiv Leleka stoji da je u proljeće 1992. godine, zajedno sa Mitrom Vasiljevićem, “izvjesnim Lukićem i još dvojicom nepoznatih muškaraca”, ubio najmanje četvoricu muškaraca u mjestu Sase.

Vasiljević je rekao da poznaje Leleka, te da ga je viđao tokom rata u uniformi policajca. U unakrsnom ispitivanju tužiteljica je pitala Vasiljevića da li išao u selo Sase, što je on potvrdio, te ga je pitala da li je istina da je na početku rata puno pio, kako je za njega rekao Lelek kada je svjedočio u svoju korist.

“Da budem iskren, pio sam puno”, odgovorio je Vasiljević.

Tužiteljica je pitala i da li je moguće da je u alkoholiziranom stanju počinio djela kojih se danas ne sjeća.

“Ne znam šta bih odgovorio. Nisam zaboravio, nisam bio u takvom stanju da ne bih znao šta radim”, odgovorio je Vasiljević.

U dodatnom ispitivanju branilac Karkin je pitao Vasiljevića da li se može desiti da je u pijanom stanju sudjelovao u ubistvu četvorice ljudi, što je ovaj izričito negirao. Sudsko vijeće je Vasiljevića pitalo da li je Leleka viđao sa Lukićima, na što svjedok nije mogao odgovoriti.

“Ne mogu se sjetiti”, rekao je Vasiljević.

Odbrana je zatražila dodatne tri sedmice kako bi prikupila materijalne dokaze. Tužilaštvo je najavilo da želi iznijeti dodatne dokaze, te saslušati tri nova svjedoka.

Sljedeće ročište je 10. marta 2008. godine. Ukoliko Sredoje Lukić do tada da svoj pristanak, na tome bi ročištu mogao biti saslušan putem videolinka. Sud je najavio i da bi završnu riječ obje strane mogle dati krajem marta, odnosno početkom aprila.