BiH
0

Lelek: Još jedan poziv haškim optuženicima

Sarajevo-x.com
Advokat Fahrija Karkin, branilac po službenoj dužnosti optuženog Željka Leleka, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine protiv čovječnosti, zatražio je od Suda BiH da posreduje kako bi Odbrana stupila u kontakt sa Sredojem i Milanom Lukićem, haškim optuženicima.

Na početku dokaznog postupka Karkin je najavio da kao svjedoke želi pozvati dvojicu Lukića, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Scheveningenu (Haag), gdje čekaju početak suđenja, te Mitra Vasiljevića, koji je 2004. godine u Haagu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Višegradu. Do danas, kada je Odbrana skoro na kraju izvođenja dokaza, nisu uspjeli dobiti odgovor od Lukića.

“U kontaktu sam sa njihovim braniteljima i, prema onom što mi govore, oni žele svjedočiti”, rekao je Karkin Sudskom vijeću, dodavši da do sada nije dobio ni pozitivan ni negativan odgovor od dvojice optuženih.

Karkin je zatražio da Sud BiH posreduje te zakaže termin u kojem bi se on putem videolinka obratio Lukićima. Sud će odluku o ovome donijeti naknadno.

Kako je Mitar Vasiljević već osuđen, Karkin smatra da je on obavezan da pristane svjedočiti, te je zatražio da Sud odobri termin i za videolink sa zatvorom u Austriji u kojem Vasiljević služi kaznu. I ova odluka će biti naknadno donijeta.

Željko Lelek je optužen da je u toku 1992. godine, djelujući zajedno sa pripadnicima paravojne formacije na čijem čelu je bio Milan Lukić, suučestvovao u počinjenju niza zločina, među kojima su i ubistva, zlostavljanja i silovanja. Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević također su djelovali sa ovom grupom.

Odbrana Željka Leleka negira da je on bio dio paravojne formacije Milana Lukića, te da je počinio zločine koji mu se stavljaju na teret.

Svjedoci Mirko Pecikoza, Zoran Gacić i Miladin Nikolić rekli su da znaju Leleka i da su ga viđali u toku rata, te da je, prema njihovim saznanjima, bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova. Sva trojica su rekla da Lelek nije bio pripadnik Lukićeve jedinice.

Svu trojicu je tužiteljica Božidarka Dodik pitala da li znaju ko su bili članovi ove jedinice, na što su oni odgovorili negativno.

Željko Lelek je rekao da želi da Sud ponovo pozove neke od svjedoka koji se nisu odazvali na prvi poziv, što je Sud odobrio. Također je zatražio da Sud razmotri mogućnost odlaska u Višegrad radi rekonstrukcije, ali je Sudsko vijeće tražilo da ovaj zahtjev bude naknadno obrazložen i razmotren.

Naredno ročište je 21. januara 2008. godine.