BiH
0

Leko: Za Hrvatsku je važno da BiH bude stabilna

FENA
"BiH ima posebno mjesto za Hrvatsku i zato nam je važno da bude stabilna, a da svim narodima bude zagarantovano pravo na jednakopravnost" naglasio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u obraćanju na Međunarodnom samitu "Mir i pomirenje - Korak naprijed“ koji se održava u Banjoj Luci.

Istakao je da se posebna pažnja treba posvetiti pitanju povratka izbjeglica u svoje predratne domove, dodajući da "neostvarivanje uvjeta za povratak znači nastavak rata“.

"Na prostor RS vratilo se samo 10 posto Hrvata i to je poražavajući podatak - upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Kazao je da Republika Hrvatska ima ustavnu obavezu da vodi brigu o Hrvatima u BiH te da se iz tog razloga zalaže za povratak u svoje domove, ali da osim toga treba osigurati uvjete za dostojanstven život.

"Povratak i pomirenje minimum su među narodima. Ako ne budemo učili iz prošlosti, nemamo prava nadati se budućnosti. To je dug prema prošlosti i zalog naše budućnosti", naglasio je Leko.

-Nismo ovdje došli da dajemo savjete nego da zajednički tražimo rješenja za teme o kojima ćemo razgovarati - dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjetivši da će za manje od mjesec dana Hrvatska postati članica Evropske unije, Leko je istakao da joj je iz tih razloga od velikog interesa da i ostale države regiona što brže krenu putem evropskih i euroatlanskih integracija.