Pozitiva(c) dana
0

Lekcija Dodiku i Čoviću: Podrška institucijama BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dok su se u postizbornoj trakavici o formiranjanju vlasti u BiH lideri političkih stranaka, u ovom slučaju Milorad Dodik i Dragan Čović, dotakli i priče o tome da treba ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, u petak je još jednom ponovljena podrška ovim institucijama.

Izrekli su je ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a možemo zaključiti da kad već međunarodna zajednica ne čini ništa da spriječi zapaljujuću retoriku i rušilačko-huškačke izjave političkih lidera, onda je makar dobro da ih s vremena na vrijeme lupe po glavi podrškom i opredijeljenošću za BiH i njene institucije.

Jedino je šteta što ambasadori PIC-a nisu tako jastan stav zauzeli prethodnog decembra, kada je trebalo produljiti mandat međunarodnim sudijama i tužiteljima u Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Zarad butmirskog procesa, nisu htjeli Dodiku ići uz dlaku. Popustili su. Šta smo dobili? Zahtjeve za rušenjem državnih institucija

Strana nam je podrška, nažalost, još uvijek potrebna, budući da će proteći još podosta vode dok se bh. lideri sami opredijele za jaku BiH koja će svim "stranama" osigurati bolji život.

Ustavnost Suda BiH se ne smije osporavati

Ovako dok se na tim istim stranama s oduševljenjem guta huškačka priča, a u korist bogaćenja (samo) političkih lidera i njihovih poslušnika, dobra je i podrška međunarodnih zvaničnika. Barem dok se mi ne dozovemo.